1 średnia główka kalafiora*
Sos
1/2 cup wywaru z mięsa - można zastąpić wodą
5 łyżek sosu sojowego - najlepiej light
2 łyżki ciemnego chińskiego octu lub octu balsamicznego
2 łyżki wina shaoxing lub wytrawnego sherry
2 łyżeczek tzw. dark soy sauce - można po prostu dać odpowiednio więcej sosu sojowego
2 łyżeczki sosu hoisin
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej)
Stir Fry
4 łyżki oleju do smażenia
1.5 łyżki/4-6 ząbków zmiażdżonego czosnku
1 łyżka tartego lub drobno posiekanego imbiru
1/2 czerwonej papryki (bell pepper/capsicum)
1/2 zielonej papryki (bell pepper/capsicum)
1/2 żółtej papryki (bell pepper/capsicum)
8-10 suszonych papryczek chilli**
1 łyżeczka pieprzu Sichuan peppercorns, lightly toasted and ground***
4 zielone cebulki
1/2 szklanki orzeszków ziemnych
Opcjonalnie: olej sezamowy (roasted sesame oil)
*kalafiora można wcześniej nieco podgotować - dosłownie 2 minuty.
** ilość papryczki chilli należy dostosować do smaku; ja zastąpiłam ją pokruszoną i nie dodałam w kawałkach
***ilość pieprzu zdecydowanie należy dostosować do swoich możliwość jedzenia ostrych potraw. W oryginalnym przepisie była trzykrotnie większa ilość pieprzu - zdecydowanie za dużo jak na mnie i pozostałą niemal całą część rodziny
Kalafiora podzielić na mniejsze kawałki. Jeśli chcemy, możemy go lekko podgotować w wodzie lub na parze.
Przygotować wszystkie pozostałe składniki - paprykę cienko pokroić na paseczki. Czosnek przepuścić przez praskę, a imbir zetrzeć lub drobniutko posiekać. Cebulkę pokroić na 2 cm/1 calowe kawałki.
Przygotować sos mieszając w misce wszystkie składniki.
Na suchej patelni podprażyć pieprz, a następnie go zmielić lub zmiażdżyć w moździerzu. Tak samo, na suchej patelni podprażyć orzeszki i odstawić je na bok.
Na dobrze rozgrzanej patelni lub woku, na dwóch łyżkach oleju obsmażyć z każdej strony kalafiora. Zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.
Na tej samej patelni, na pozostałym oleju podsmażyć czosnek i imbir oraz papryki. Dodać przygotowany sos, a kiedy zacznie gęstnieć dodać kalafiora, przyprawy i orzeszki. Smażyć ok. 2 minut. Na ostatnią minutę dodać zielone cebulki i skropić odrobinę olejem sezamowym.
Podawać od razu z ryżem.
No comments:
Post a Comment