1.5 szklanki ryżu
1 średnia cebula
1/2 lub więcej puszki kukurydzy
2 łyżki masła
dwie cukinie - jedna żółta i jedna zielona
3 szklanki płynu (woda lub woda i płyn z kukurydzy)
sól do smaku
pietruszka lub kolendra do posypania
Opcjonalnie - sok z 1 limonki
Cebulę bardzo drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać ryż i chwilę prażyć po czym zalać 3 szklankami płynu - płynem z kukurydzy i wodą. Dodać kukurydzę i sól. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając, by ryż nie przywarł do dna garnka.
W czasie gdy ryż się gotuje cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Ugotowany ryż zostawić na ciepłym palniku. Dodać cukinię i całość wymieszać. Zostawić na ok. 10 minut. Po tym czasie, gdyby ryż za bardzo ostygł, można go podgrzać. Dodać sok z limonki, wymieszać i posypać pietruszką lub kolendrą. Podawać od razu do ryby lub mięsa.

No comments:
Post a Comment