2 lb / 900 g brukselki
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
olej lub oliwa
olej lub oliwa
sól
Opcjonalnie - orzechy włoskie lub laskowe, pieprz, całe ząbki czosnku
Brukselkę umyć i obrać z brzydkich liści jeśli są. Odciąć brudne końcówki od strony głąbu. Przekroić na pół.
Włożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać solą, a także skropić oliwą lub olejem i miodem - można też je wcześniej wymieszać w szklance. Czosnek drobno poszatkować. Posypać nim brukselkę Dobrze całość wymieszać, tak by brukselka była pokryta płynami. Nakryć folią aluminiową, którą w kilku miejscach nakłuć.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 400 F/200 C. Piec ok. 20 minut, po czym lekko przemieszać, by dać szansę przyrumienić się jej z każdej strony i wstawić do piekarnika na kolejne 10-15 minut, tym razem już bez przykrycia.
Opcjonalnie - orzechy włoskie lub laskowe, pieprz, całe ząbki czosnku
Brukselkę umyć i obrać z brzydkich liści jeśli są. Odciąć brudne końcówki od strony głąbu. Przekroić na pół.
Włożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać solą, a także skropić oliwą lub olejem i miodem - można też je wcześniej wymieszać w szklance. Czosnek drobno poszatkować. Posypać nim brukselkę Dobrze całość wymieszać, tak by brukselka była pokryta płynami. Nakryć folią aluminiową, którą w kilku miejscach nakłuć.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 400 F/200 C. Piec ok. 20 minut, po czym lekko przemieszać, by dać szansę przyrumienić się jej z każdej strony i wstawić do piekarnika na kolejne 10-15 minut, tym razem już bez przykrycia.
Orzechy nieco posiekać i przyrumienić na suchej patelni, uważając by ich nie spalić. Dodać do brukselki na ostatnie 5 minut pieczenia. Podawać gorącą.
Uwagi dodatkowe
- najlepsza jest brukselka mocno przyrumieniona, choć oczywiście nie każdemu taka smakuje. Ja z czasem zaczęłam coraz mocniej ją piec, bo taka okazała się najlepsza
- wraz z brukselka można dodatkowo upiec kilka ząbków czosnku. Będą idealne do posmarowania pieczywa, z którym podamy brukselkę - np. focacci
No comments:
Post a Comment