Sałatka
mała główka sałaty
5-6 średnich pomidorów lub nieco więcej koktajlowych
2 średniej wielkości ogórki
tuńczyk w oleju
zielona cebulka
4 jajka
3/4 szklanki bobu
1/2 szklanki oliwek
papryka
5-6 rzodkiewek
sól
Sos vinaigrette
1/2 szklanki oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego (czerwonego)
sól do smaku
2 ząbki czosnku
kilka liści bazylii
Opcjonalnie - szczypta ziół prowansalskich
Jajka ugotować na twardo - zalać w garnuszku ciepłą wodą i gotować 9 minut od zawrzenia. Schłodzić momentalnie pod zimną wodą i obrać. Pokroić na ćwiartki.
Bób ugotować al dente - w żadnym wypadku nie powinien być bardzo miękki.
Pomidory pokroić na mniejsze kawałki - np. ćwiartki lub "ósemki" i lekko osolić. Ogórka obrać, przekroić wzdłuż, a następnie na plasterki. Jeśli używamy rzodkiewek, umyć je, osuszyć i pokroić na plasterki. Umytą paprykę pokroić na paseczki.
Sałatę umyć, osuszyć i włożyć do miski lub misek. Na sałacie ułożyć warzywa, jajka oraz odsączone z oleju anchois lub tuńczyka.
Przygotować sos vinaigrette - wymieszać sól z octem, a następnie dodać oliwę, przepuszczony przez praskę lub bardzo drobno posiekany czosnek i poszatkowane liście bazylii. Wymieszać. Polać sosem sałatkę tuż przed podaniem.
Uwagi końcowe
- Sałatkę można przygotować w indywidualnych porcjach lub w jednej dużej misce;
- Najlepiej do sałatki nadaje się zwykła sałata - Bibb lub Boston, ale sałata rzymska się też bardzo dobrze sprawdza;
- Ogórki - przyznam, że ja najbardziej lubię gruntowe, a jeśli ich nie ma to perskie. Według mnie maja znacznie więcej smaku niż ogórki typu wężowe czy pod osłony. Ogórki przed dodaniem do sałatki - wg oryginalnego przepisu - są wypestkowywane. Mnie pestki ogórka nie przeszkadzają więc tego nie robię;
- Bób można też obsmażyć - nawet taki wyłuskany ze skórki, będzie miał lekko czosnkowy smak, który z pewnością nie zaszkodzi sałatce;
- Do sałatki nie należy dodawać anchois i tuńczyka - albo jedno, albo drugie.
No comments:
Post a Comment