Zanim skończą się pomidory, te najlepsze, od Ramona spod Yakimy, trzeba korzystać ile się da z ich smaku. Gdy nastają miesiące jesienno-zimowe, żadne pomidory nie smakują jak te. Żadne nie mają już takiego zapachu. A klasyczna bruschetta potrzebuje dobrych pomidorów - jędrnych, dojrzałych, pełnych smaku. Bruschetta typowo podawana jest na grzankach z bułki. Ale czy to znaczy, że nie można podać jej na pieczywie ciemniejszym? Z domowym chlebem pszenno-żytnim wyszła świetna kombinacja, wcale nie gorsza od bruschetty jadanej we włoskich restauracjach. Absolutnie rewelacyjnym pomysłem było wykorzystanie oliwy z konfitowanego czosnku. Nasycona smakiem czosnkowym, sprawdziła się tutaj rewelacyjnie, dodając smaku pomidorom oraz grzankom.
Pomidory
1 lb/450 g dojrzałych, jędrnych pomidorów
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy - użyłam oliwy z konfitowanego czosnku
1 łyżka octu balsamicznego
kilka listków świeżej bazylii
sól do smaku
Grzanki
pieczywo
oliwa -
pieczywo
oliwa -
Opcjonalnie - ząbek czosnku do natarcia pieczywa
Piekarnik rozgrzać do 400F/200 C.
Pieczywo pokroić na kromki. Ułożyć na blasze do pieczenia i skropić delikatnie oliwą. Również i w tym przypadku można użyć oliwy, w której konfitowaliśmy czosnek. Można też najpierw natrzeć każdą kromkę czosnkiem, a potem skropić oliwą. Wstawić do piekarnika i podpiec przez kilka minut, aż kromki pieczywa lekko się zarumienią.
Pomidory obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę. Dodać czosnek przepuszczony przez praskę lub bardzo drobno posiekany, oraz posiekaną na drobniejsze kawałki bazylię. Wymieszać z oliwą i octem balsamicznym. Doprawić solą do smaku.
Na każdą kromkę położyć solidną porcję pomidorów i ułożyć na talerzu.
Uwagi dodatkowe
- talerz na którym podajemy bruschetty można dodatkowo udekorować glazurą balsamiczną
- gotowe kromki bruschetty można polać delikatnie glazurą balsamiczną oraz posypać dodatkowymi listkami bazylii pokrojonymi na mniejsze kawałki
- innym dodatkiem może być odrobina tartego parmezanu, którym można posypać bruschetty
- pieczywo nie musi być bardzo świeże - opiekamy je najpierw w piekarniku na grzanki, nie ma więc to większego znaczenia czy jest bardzo świeże czy kilkudniowe
- pieczywo można z powodzeniem opiec w grillu do kanapek, a nawet w tosterze. Korzystając z tej ostatniej metody, nie smarujemy ich olejem przed opiekaniem
No comments:
Post a Comment