September 07, 2021

Lekko kremowa zupa pomidorowa z kawałkami pomidorów

Zupę pomidorową mogę jeść w każdej postaci - oczywiście dobrą, bo nie chodzi mi o tę z puszki firmy Campbell. 😉 Ale zasadniczo uwielbiam wszystkie - i taką tradycyjną polską, i kremową, i kremową z kawałkami pomidorów. Teraz kiedy pomidorów jest zatrzęsienie, robi się takie zupki z łatwością, a smakują tak, że nie można się oderwać od garnka. Podana ze świeżymi bagietkami czy foccacią jest doskonałym lunchem, a nawet lżejszym obiadem. A ponieważ nagle dostałam kosz przecudnych pomidorów, prosto z krzaczka, pachnących, aromatycznych, to aż się prosiło, by te miększe, bardziej dojrzałe wykorzystać na taką niepowtarzalną zupę. Z dodatkiem rosnących przy domu ziół wyszła rewelacyjnie.


1 mała cebula
4.5 lb /2000 g pomidorów 
3-4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól
pieprz
Świeże zioła do posypania - koperek, bazylia, tymianek lub pietruszka
2-3 łyżki oliwy z oliwek

Opcjonalnie - śmietana kremówka

3/4 pomidorów umyć, pokroić na drobniejsze kawałki i włożyć do garnka. Zalać 1 szklanki wody i zagotować. Zmniejszyć moc palnika i gotować ok. 45 minut aż pomidory będą się rozpadać. Zblendować i przetrzeć przez sitko. 

W czasie gdy pomidory na przecier się gotują przygotować pozostałe składniki. Cebulę obrać i pokroić na drobną kostkę. W dużym rondlu zeszklić na oliwie. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę lub drobno posiekać. Dodać do cebuli. Pomidory obrać ze skórki i pokroić na  drobne kawałki. Dodać do cebuli i czosnku. Dodać oregano i smażyć całość przez minutę. Następnie dusić na palniku nastawionym na małą moc, aż bedą pomidory zmiękną, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody. Kiedy są miękkie, ale nie rozpadające się, połączyć z przecierem pomidorowym. Zagotować. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem oraz śmietaną, jeśli chcemy jej użyć. Przed podaniem, posypać na talerzach posiekanymi ziołami - liście bazylii można po prostu porwać.  

Zupa z małą ilością śmietany

Zupa z większą ilością śmietany


Uwagi dodatkowe

  • Zupę można zrobić również i z pomidorów w puszce i gotowego soku/przecieru. Najlepsze będą pomidory San Marzano. 
  • Jeśli pomidory są zbyt kwaśne, można to zneutralizować cukrem - dodając 2-3 łyżki, a nawet więcej jeśli to konieczne
  • Zamiast dolewać śmietanę kremówkę do zupy, można dodać kleksa/łyżkę gęstej śmietany na talerz bezpośrednio przed podaniem
  • Ziół - poza suszonym oregano - nie powinno dodawać się do gotującej się zupy. Nie tylko tracą na świeżości, ale potrafią nadać zupie nieprzyjemnego smaku. Zdecydowanie najlepiej posypać świeżymi ziołami przed podaniem









Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment