Zupę pomidorową mogę jeść w każdej postaci - oczywiście dobrą, bo nie chodzi mi o tę z puszki firmy Campbell. 😉 Ale zasadniczo uwielbiam wszystkie - i taką tradycyjną polską, i kremową, i kremową z kawałkami pomidorów. Teraz kiedy pomidorów jest zatrzęsienie, robi się takie zupki z łatwością, a smakują tak, że nie można się oderwać od garnka. Podana ze świeżymi bagietkami czy foccacią jest doskonałym lunchem, a nawet lżejszym obiadem. A ponieważ nagle dostałam kosz przecudnych pomidorów, prosto z krzaczka, pachnących, aromatycznych, to aż się prosiło, by te miększe, bardziej dojrzałe wykorzystać na taką niepowtarzalną zupę. Z dodatkiem rosnących przy domu ziół wyszła rewelacyjnie.
1 mała cebula
4.5 lb /2000 g pomidorów
4.5 lb /2000 g pomidorów
3-4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól
pieprz
Świeże zioła do posypania - koperek, bazylia, tymianek lub pietruszka
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Opcjonalnie - śmietana kremówka
3/4 pomidorów umyć, pokroić na drobniejsze kawałki i włożyć do garnka. Zalać 1 szklanki wody i zagotować. Zmniejszyć moc palnika i gotować ok. 45 minut aż pomidory będą się rozpadać. Zblendować i przetrzeć przez sitko.
W czasie gdy pomidory na przecier się gotują przygotować pozostałe składniki. Cebulę obrać i pokroić na drobną kostkę. W dużym rondlu zeszklić na oliwie. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę lub drobno posiekać. Dodać do cebuli. Pomidory obrać ze skórki i pokroić na drobne kawałki. Dodać do cebuli i czosnku. Dodać oregano i smażyć całość przez minutę. Następnie dusić na palniku nastawionym na małą moc, aż bedą pomidory zmiękną, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody. Kiedy są miękkie, ale nie rozpadające się, połączyć z przecierem pomidorowym. Zagotować. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem oraz śmietaną, jeśli chcemy jej użyć. Przed podaniem, posypać na talerzach posiekanymi ziołami - liście bazylii można po prostu porwać.
Zupa z małą ilością śmietany |
Zupa z większą ilością śmietany |
- Zupę można zrobić również i z pomidorów w puszce i gotowego soku/przecieru. Najlepsze będą pomidory San Marzano.
- Jeśli pomidory są zbyt kwaśne, można to zneutralizować cukrem - dodając 2-3 łyżki, a nawet więcej jeśli to konieczne
- Zamiast dolewać śmietanę kremówkę do zupy, można dodać kleksa/łyżkę gęstej śmietany na talerz bezpośrednio przed podaniem
- Ziół - poza suszonym oregano - nie powinno dodawać się do gotującej się zupy. Nie tylko tracą na świeżości, ale potrafią nadać zupie nieprzyjemnego smaku. Zdecydowanie najlepiej posypać świeżymi ziołami przed podaniem
No comments:
Post a Comment