October 04, 2024

Krokiety z kapustą i grzybami

Takie krokiety są dobre o każdej porze roku.  No może z wyjątkiem lata, kiedy jest gorąco i chętniej sięga się po lżejsze dania. Kiedyś żartowałam, że nadchodzi taki dzień, kiedy na dworze jest ciemno, gdy wychodzę po zakupach z Costco.😉  To dzień gdy zauważam, że lato się skończyło. I wtedy okazuje się, że nadszedł moment, kiedy ciepłe zupy znowu smakują, a te letnie dania już nie wystarczają na obiad, bo chcemy zjeść coś konkretniejszego. I wtedy właśnie można zacząć robić takie właśnie krokiety. Do farszu można użyć nie tylko pieczarki, ale i inne grzyby - hodowlane lub leśne. Nadadzą się też i grzyby suszone, wcześniej namoczone. 


Naleśniki
250 g mąki
500 ml mleka
6 jajek
2/3 łyżeczki soli
40 ml oleju lub rozpuszczonego masła
2 łyżki cukru (opcjonalnie)
olej do smażenia

Kapusta z grzybami
1.5 lb/680 g pieczarek lub innych grzybów lub też namoczonych wcześniej grzybów suszonych
średniej wielkości główka - mniej więcej 2 lb/900 g - białej kapusty lub resztki kapusty po robieniu gołąbków 
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól
pieprz
Woda do podlewania kapusty w czasie duszenia

Krokiety
2 jajka
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia

Przygotować kapustę. Pieczarki/grzyby umyć i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę drobno poszatkować - przy pomocy tarki lub noża. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać lub przepuścić przez praskę. Cebulę podsmażyć na oleju, aż stanie się szklista. Pod koniec dodać czosnek i chwilę jeszcze smażyć, uważając by go nie przypalić. Dodać pieczarki i sól, po czym dusić ok. 10 minut. Dodać kapustę. Lekko osolić. Dusić aż kapusta zmięknie, dodając stopniowo wodę, jeśli kapusta wymagałaby dłuższego duszenia. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec kapusta powinna być dość sucha, by nadawała się d użycia w farszu.

Przygotować naleśniki. Jajka wbić do miski i lekko je rozbełtać. Dodać mleko, a następnie stopniowo dosypać mąkę. Dobrze wymieszać, pilnując by nie potworzyły się grudki. Na końcu dodać sól i olej/masło. Odstawić na 30 minut. 

Patelnię natłuścić i dobrze rozgrzać. Smażyć cienkie naleśniki i odkładać je na talerz. Pierwszy naleśnik zawsze należy się smażącemu - zwykle jest on mniej udany, a przy okazji następuje kontrola jakości. 😉

Na środek naleśnika położyć farsz z kapusty i nieco rozprowadzić. Najprościej jest gdy wyznaczymy/podzielimy w wyobraźni naleśnika na trzy paski - środkowy powinien być połową naleśnika, a pozostałe dwa ćwiartkami. Na część środkową nałożyć nadzienie. Dwiema bocznymi częściami przykryć środek z farszem, a następnie zwinąć naleśnika, uważając by się nam nie rozszedł. 

Jajka roztrzepać w misce, a bułkę tartą wysypać na talerzyk. Na patelni rozgrzać olej. Przygotowane wcześniej krokiety obtoczyć w jajku, a następnie w bułce i układać do smażenia na patelni w taki sposób by końcówka naleśnika znalazła się na spodzie. Zapobiegnie to rozpadnięciu się krokieta w czasie smażenia. Delikatnie docisnąć, nieco go rozpłaszczając. Smażyć z obu stron. 




Uwagi dodatkowe
  • Jeśli używamy głównie pieczarek, kapustę można lekko doprawić suszonymi grzybami, dla podbicia jej smaku
  • Ilość farszu zależy od wielkości naleśników - nie powinno być go zbyt mało, ale też i za dużo, bo może to sprawić, że krokiety rozpadną się w czasie składania czy smażenia
  • Krokiety można smażyć na świeżo - przygotowane i nieobsmażone spokojnie wytrzymają w lodówce kilka dni. Można też je od razu obsmażyć, a następnie odgrzewać np. w piekarniku lub na patelni, dzięki czemu nadal będą z wierzchu chrupiące.







Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment