Teraz kiedy jabłek w bród, aż prosi się by robić szarlotki i inne ciasta i ciasteczka z jabłkami. I chyba nie ma prostszego ciasta, niż taki właśnie strudel z jabłkami. Zwłaszcza, jeśli w lodówce mamy gotowe ciasto francuskie. Zazwyczaj przygotowuję w tym okresie również i większe porcje nadzienia jabłkowego na zapas, dzięki czemu zrobienie takiego ciasta to żaden problem, nawet jeśli mam niezapowiedzianych gości. A i sami je uwielbiamy i nie stronimy od okazji by je zrobić i zjeść, zwłaszcza na ciepło z dodatkiem kulki lodów waniliowych. 😉 Jak wiadomo - każda okazja jest dobra by skusić się na takie smakołyki.
Nadzienie
1 kg jabłek - najlepiej kwaskowatych, takich jak Granny Smith
2-3 łyżki cukru
sok z 1/2-1 cytryny
1 łyżeczka cynamonu (lub więcej jeśli lubimy bardziej cynamonowe)
Ciasto francuskie
1 jajko
Gruby cukier do posypania
Jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki. Doprawić cukrem, sokiem i cynamonem. Dusić w rondlu lub na patelni aż będą miękkie, zaś wytworzony sok odparuje. Ostudzić.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 400 F/200 C.
Jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki. Doprawić cukrem, sokiem i cynamonem. Dusić w rondlu lub na patelni aż będą miękkie, zaś wytworzony sok odparuje. Ostudzić.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 400 F/200 C.
Ciasto francuskie rozmrozić. Jeśli mamy większe płaty, należy je pokroić na kwadraty o boku mniej więcej 10 cm.
Ciasto francuskie rozmrozić i rozłożyć tak, by węższy brzeg był na dole i na górze. Na środku wyłożyć nadzienie z jabłek – na mniej więcej 1/3 szerokości, zostawiając z boków również po 1/3 ciasta. Z każdego brzegu naciąć ciasto pod kątem – niczym w choinkę, w paski. Dokładnie jak to zrobić można zobaczyć w przepisie na kulebiak. Składać przekładając na zmianę paski z lewej i z prawej strony, a te brzegowe zalepiając, by nadzienie nie uciekało w czasie pieczenia. Tak przygotowany strudel posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem. Piec na lekko brązowy kolor – mniej więcej 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Podawać z lodami waniliowymi.
No comments:
Post a Comment