2 i 3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
150 g masła, miękkiego
1 jajko
1 żółtko
Ciasto na nóżki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
150 g masła, miękkiego
1 jajko
1 żółtko
Ciasto na nóżki
1 szklanka / 175 g mąki mąki
1.5 szklanki / 145-150 g orzechów włoskich
2 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 pałka, czyli 1/2 szklanki /113 g masła w temperaturze pokojowej
szczypta soli
1.5 szklanki / 145-150 g orzechów włoskich
2 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 pałka, czyli 1/2 szklanki /113 g masła w temperaturze pokojowej
szczypta soli
Ganache
4 oz/ 120 g gorzkiej czekolady pociętej na drobne kawałki
1/2 szklanki śmietany kremówki
Przygotować nóżki grzybków
Orzechy drobno posiekać przy pomocy food processora/malaksera, blendera czy nawet młynka do kawy. Przesypać je do miski. Dodać pozostałe składniki i mieszać, aż wszystkie składniki połączą się w spójne ciasto.
Orzechy drobno posiekać przy pomocy food processora/malaksera, blendera czy nawet młynka do kawy. Przesypać je do miski. Dodać pozostałe składniki i mieszać, aż wszystkie składniki połączą się w spójne ciasto.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 300 F / 150 C. Wstawić blachę i piec 30-35 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika. Zostawić na blasze na 1-2 minuty, po czym delikatnie przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
Przygotować kapelusze
W czasie gdy ciasto na nóżki grzybków chłodzi się w lodówce, przygotować kapelusze. Wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Masło, jajko, żółtko i cukier puder utrzeć mikserem na puszystą masę, a następnie stopniowo dodać mąkę z proszkiem i wszystko razem dobrze wymieszać. Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki 30 minut.
Kiedy nóżki się pieką ulepić z ciasta kapelusze - oderwać kawałki ciasta i zrobić z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczyć je lekko dłonią i ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub matą silikonową, zostawiając między nimi odstęp, by się nie zlepiły w czasie pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego ciut mocniej po pieczeniu nóżek - do 360 F/ 180 C. Piec około 15 min lub do momentu gdy nabiorą złotego koloru.
Przygotować ganache
W małym rondelku rozgrzać śmietanę aż będzie prawie wrząca. Zdjąć z palnika i wrzucić drobno posiekaną czekoladę. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Przygotowujemy sobie ostry nieduży nożyk lub łyżeczkę. Chwilę po upieczeniu z każdego kapelusza lekko wydrążyć od środka, by powstało wgłębienie na nóżkę. Nóżkę lekko zanurzyć w ganache i włożyć we wgłębienie. Kiedy grzybki ostygną, a nóżki ustabilizują w kapeluszach, posmarować je pozostałym ganache i położyć na kratce do całkowitego zastygnięcia polewy.
No comments:
Post a Comment