1.5 lb/700 g polędwicy
1 lb/450 g kurek
1 cebula
1 lb/450 g kurek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki brandy lub podobnego alkoholu
1/2 szklanki śmietany kremówki
1-2 łyżki oleju do smażenia
1/2 szklanki śmietany kremówki
1-2 łyżki oleju do smażenia
sól do smaku
1/4 łyżeczki tymianku
biały pieprz
Polędwicę umyć i pokroić na kotlety. Lekko zbić tłuczkiem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, po czym włożyć polędwicę. Obsmażyć ją z obu stron po ok. 2-3 minuty, tak by się wyraźnie zabrązowiła, ale nie przypaliła. Zdjąć mięso na talerz. Zlać tłuszcz, a na patelnię wlać alkohol i chwilę gotować, by nieco zredukować jego ilość oraz uwolnić wszelkie przypieczone na niej resztki mięsa (deglaze).
biały pieprz
Cebulę drobno pokroić w kostkę. Czosnek przepuścić przez praskę lub drobno pokroić. Kurki oczyścić i pokroić w kostkę.
W płaskim rondlu lub na głębokiej patelni z przykrywką rozgrzać 1.5-2 łyżki oleju Zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Pod koniec dodać czosnek i chwilę smażyć, uważając by go nie przypalić. Dodać pokrojone kurki. Posypać 1 łyżeczką soli, tymiankiem i pieprzem do smaku. Poddusić, aż kurki zaczną puszczać sok. Dodać mięso i śmietanę oraz zredukowany alkohol; dusić około 10 minut. W razie potrzeby podlewać wodą.
Podawać z kopytkami, z kluskami śląskimi z dziurką, a nawet z pierogami z kaszą gryczaną i serem. Ale i z gotowanymi kartoflami czy kaszą gryczaną też dobrze smakują.
Podawać z kopytkami, z kluskami śląskimi z dziurką, a nawet z pierogami z kaszą gryczaną i serem. Ale i z gotowanymi kartoflami czy kaszą gryczaną też dobrze smakują.
Surówki pasujące do dania: surówka z białej kapusta, ogórki kiszone, surówka z marchewki i jabłka.
No comments:
Post a Comment