October 16, 2024

Bitki z polędwicy wieprzowej z kurkami

Niektórzy uważają kurki za podrzędne grzyby - mdłe i bez smaku. Przyznam, że nie zgadzam się z nimi, bo kurki mają smak, ale nie tak wyrazisty jak na przykład prawdziwki czy rydze. O ile nie umiem się zachwycić kurkami w jajecznicy i to danie nie ma miejsca w mojej kuchni, o tyle w innych daniach wykorzystuję je dość często. Przykładem są bitki z polędwicy wieprzowej w sosie z kurek. Delikatne kurki i delikatna polędwica wieprzowa stanowią świetną parę. Teraz, jesienią, kiedy kurki można zebrać w lesie albo po prostu kupić, to wymarzone danie na szybki obiad. Albo na prosty, choć elegancki. Nie wymaga wielkiego wysiłku przygotowawczego, a za to prezentuje się i smakuje wspaniale. W połączeniu z kluskami typu kopytka czy kluski śląskie z dziurką, to już po prostu uczta. 


1.5 lb/700 g polędwicy
1 lb/450 g kurek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki brandy lub podobnego alkoholu
1/2 szklanki śmietany kremówki
1-2 łyżki oleju do smażenia
sól do smaku
1/4 łyżeczki tymianku
biały pieprz

Polędwicę umyć i pokroić na kotlety. Lekko zbić tłuczkiem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, po czym włożyć polędwicę. Obsmażyć ją z obu stron po ok. 2-3 minuty, tak by się wyraźnie zabrązowiła, ale nie przypaliła. Zdjąć mięso na talerz. Zlać tłuszcz, a na patelnię wlać alkohol i chwilę gotować, by nieco zredukować jego ilość oraz uwolnić wszelkie przypieczone na niej resztki mięsa (deglaze).

Cebulę drobno pokroić w kostkę. Czosnek przepuścić przez praskę lub drobno pokroić. Kurki oczyścić i pokroić w kostkę. 

W płaskim rondlu lub na głębokiej patelni z przykrywką rozgrzać 1.5-2 łyżki oleju Zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Pod koniec dodać czosnek i chwilę smażyć, uważając by go nie przypalić. Dodać pokrojone kurki. Posypać 1 łyżeczką soli, tymiankiem i pieprzem do smaku. Poddusić, aż kurki zaczną puszczać sok. Dodać mięso i śmietanę oraz zredukowany alkohol; dusić około 10 minut. W razie potrzeby podlewać wodą.

Podawać z kopytkami, z kluskami śląskimi z dziurką, a nawet z pierogami z kaszą gryczaną i serem. Ale i z gotowanymi kartoflami czy kaszą gryczaną też dobrze smakują. 




 
 

 


Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment