indyk - kupuję zwykle nie większego niż 15 lb
sól - około 1 łyżki do natarcia wnętrza i 1 łyżki do natarcia z zewnątrz
pieprz
kilka łyżek oleju
Opcjonalnie
owoce z puszki - brzoskwinie, anansy
żurawiny i borówki
Na kilka godzin lub nawet na dzień przed pieczeniem natrzeć umytego indyka solą i pieprzem - na zewnątrz i w środku. Nagrzać piekarnik do najwyższej możliwej temperatury. Indyka lekko nasmarować olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-30 minut w najwyższej temperaturze, a następnie zmniejszyć ją do ok. 380-400 F. Tak piec aż do upieczenia czyli ok. 10 min na każdy funt. Podawać z owocami, borówkami, żurawinami, a także kartoflami savoyard lub chrupiącą bagietką.
Indyka można też
piec z nadzieniem. Może być ono kupione gotowe i zrobione według przepisu na pudełku, a można zrobić samemu – np. z
pieczarek i zmielonych wątróbek kurzych, doprawionego jajkiem, orzechami
włoskimi, solą, pieprzem i koperkiem. Można też do nadzienia dodać rodzynki lub suszone żurawiny. W zasadzie nadzienie zależy od naszego
gustu, a jego ilość od wielkości indyka.
Przed pieczeniem
indyka można też marynować - np. w
zaprawie z czerwonego wina z warzywami (marchewka, celer naciowy, pietruszka
zielona), czosnkem i oczywiście solą i pieprzem. Taką zaprawą można go również
podlewać w czasie pieczenia.
No comments:
Post a Comment