1000 g kapusty kiszonej
grzybki suszone
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
ciasto francuskie (puff pastry)
1 rozbełtane jajko
Namoczyć grzybki suszone w niewielkiej ilości wody, a następnie je ugotować do miękkości. Wystudzone pokroić na drobne kawałki. Cebulę pokroić w kostkę i wraz z czosnkiem przepuszczonym przez praskę i zeszklić na oleju. Dodać odciśniętą z soku kapustę kiszoną. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, waro ją przepłukać zimną wodą. Zalać całość wodą z grzybów i gotować do momentu, gdy odparowała ok. połowa płynu w kapuście. Dodać grzyby, po czym dalej gotować, aż do momentu, gdy odparował cały płyn. Ostudzić.
Ciasto francuskie rozmrozić. Każdy kawałek rozłożyć. Na środku wyłożyć kapustę – na mniej więcej 1/3 szerokości. Z każdego brzegu naciąć pod kątem – niczym w choinkę. Składać przekładając na zmianę, a te brzegowe zalepiając, by kapusta nie uciekała w czasie pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i piec na lekko brązowy kolor w piekarniku w temp. 375F / 190C – mniej więcej 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

No comments:
Post a Comment