2 łyżki masła
1/2 cebuli
1 mały por lub część większego
1 marchewka
1 mała pietruszka
kawałek selera - korzennego lub naciowego
4 ogórki gruntowe
1.5 litra wywaru (drobiowego lub warzywnego)
3- 4 kartofle - w zależności od wielkości
koperek
80 ml śmietanki
sól, pieprz do smaku
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę; pora pokroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Włożyć do garnka, dodać masło i zeszklić, uważając by nie przypalić. Marchewkę, pietruszkę i selera drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do garnka do podsmażonej uprzednio cebuli z porem i mieszając smażyć przez około 2 minuty. Wlać wywar i zagotować. Dodać obrane i pokrojone w kostkę kartofle, doprawić solą i pieprze, po czym gotować przez około 15 minut, do miękkości kartofli. Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do zupy i gotować przez ok. 5 minut. Doprawić śmietaną i koperkiem.

No comments:
Post a Comment