Bułka
350 g mąki
50 ml mleka
50 ml wody
1.5 łyżka masła
35 g cukru
7 g suchych lub 14 świeżych drożdży
1/2 łyżeczka soli
1 jajko
Kruszonka
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
1 żółtko do posmarowania przed pieczeniem
Drożdże wymieszać z łyżką cukru i łyżką mąki oraz letnią wodą. Odstawić, by ruszyły. Do miski wsypać mąkę, sól i cukier. Dodać jajko i zaczyn z drożdży. Dodać letnie mleko wymieszane z masłem i dolać do pozostałych składników. Wyrobić ciasto i odstawić je w przykrytej misce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swą ilość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Ułożyć w formie do pieczenia typu keksówka, solidnie wysmarowanej tłuszczem i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Gotowe do pieczenia, wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem rozbełtanym z łyżką wody, po czym posypać kruszonką. Piec ok. 20 - 25 minut w temp. 350 F/ 175C.
350 g mąki
50 ml mleka
50 ml wody
1.5 łyżka masła
35 g cukru
7 g suchych lub 14 świeżych drożdży
1/2 łyżeczka soli
1 jajko
Kruszonka
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
1 żółtko do posmarowania przed pieczeniem
Drożdże wymieszać z łyżką cukru i łyżką mąki oraz letnią wodą. Odstawić, by ruszyły. Do miski wsypać mąkę, sól i cukier. Dodać jajko i zaczyn z drożdży. Dodać letnie mleko wymieszane z masłem i dolać do pozostałych składników. Wyrobić ciasto i odstawić je w przykrytej misce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swą ilość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Ułożyć w formie do pieczenia typu keksówka, solidnie wysmarowanej tłuszczem i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Gotowe do pieczenia, wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem rozbełtanym z łyżką wody, po czym posypać kruszonką. Piec ok. 20 - 25 minut w temp. 350 F/ 175C.
No comments:
Post a Comment