2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
1 szklanka krojonych pomidorów z puszki
1 banan
1/2 szklanki oleju roślinnego
1/2 szklanki cukru
1.5 łyżki przyprawy piernikowej, gotowej lub własnej, np. z tego przepisu
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Powidła śliwkowe do przełożenia
Opcjonalnie roztopiona ganache np. z tego przepisu
Piekarnik nagrzać do temperatury 370 F/180 C. Foremkę keksówkę, wyłożyć papierem i/lub dobrze spryskać olejem. Moja foremka jest o rozmiarach 12 x 4.5 x 3 in/30.5 x 11.4 x 8 cm.
Do kielicha blendera włożyć pomidory, banana, olej i cukier. Zmiksować na gładką masę.
W misce naszykować suche produkty i wymieszać je rózgą lub po prostu mikserem. Dodać zblendowaną masę i bardzo dobrze wymieszać, by nie powstały grudki.
Ciasto przelać do formy - do połowy wysokości. Piec ok. 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić na kratce.
Po ostudzeniu przekroić na dwie części i przełożyć powidłem. Z wierzchu polać ganache. Jeśli się uda, odstawić do zastygnięcia. 😉
No comments:
Post a Comment