5 jajek
1.25 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki miodu
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 szklanki mączki migdałowej
2 szklanki mączki z orzechów laskowych
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do piernika, najlepiej domowej
4 oz/120 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 oz/120 g kandyzowanej skórki cytrynowej
2 łyżki mąki do obtoczenia skórek
Backoblaten, czyli opłatki do wypieku do kupienia tutaj lub w niemieckich sklepach
Do przybrania - lukier lub polewa czekoladowa, połówki obranych migdałów
Lukier
szklanka cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
gorąca woda
Polewa czekoladowa
120 g czekolady
1 łyżka oleju (nie masła)
Piekarnik nagrzać do 300 F/150 C.
Skórki i mąkę włożyć do food procesora i posiekać bardzo drobno.
Jajka ubić mikserem aż powstanie napowietrzona, bąbelkowa masa. Dodać cukier i miód. Dobrze wymieszać.
Dodać pozostałe składniki i energicznie mieszać aż wszystkie składniki się połączą. Powstała masa powinna być wilgotna, ale nie lejąca się. Powinno być możliwe nakładanie jej łyżeczką lub łyżką do lodów. Gdyby była zbyt wilgotna, można dodać nieco więcej mączki migdałowej lub orzechowej.
Gotową masę nakładać na opłatki, zostawiając mały margines na brzegach. Piec ok. 25-30 minut, w zależności od wielkości. Studzić na kratce.
Przygotować lukier - wymieszać dobrze wszystkie składniki. Gęstość lukru regulować ilością wody.
Przygotować polewę - w małym garnuszku rozpuścić czekoladę, dodać olej i dobrze wymieszać.
Ostudzone ciasteczka smarować lukrem lub polewą czekoladową i przystrajać połówkami migdałów.
No comments:
Post a Comment