February 19, 2021

Kokosowe miso curry z łososia

Kiedy pierwszy raz jadłam to danie, nie tylko poznałam coś nowego smakowo, ale i przy okazji dokształciłam się. Pierwszym moim skojarzeniem, jak i u wielu osób, było bowiem - a gdzie jest curry? A curry to nie tylko przyprawa hinduska. Curry wywodzi się od tamilskiego kaṟi, które oznacza sos lub przecier do ryżu z liści drzewa curry. O ile w Indiach najczęściej jest to mieszanka przyprawowa, której smak wyznacza rejon tego kraju, tradycja, nawyki rodzinne, a nawet religia. Ale już poza Indiami, mianem curry określa się rodzaj dań z mlekiem kokosowym , serwowanych z ryżem. I tak dokładnie jest w tym przypadku. Tak więc nie znajdziemy tu smaku hinduskiego curry. Natomiast wyczuć można w nim mleko kokosowe, imbir, czosnek i miso. Podawać można z ryżem, pieczywem, kuskus czy komosą ryżową (quinoa).

2 łyżki oleju 
1 średnia czerwona cebula 
kawałek imbiru - około 1 cala/2.5 cm długości
3 ząbki czosnku
1/4 szklanki białego miso 
1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki*
1.5 lb/ 675 g fileta z łososia
5 oz/150 g liści szpinaku (baby)
1 łyżka soku z limonki 
3 szklanki wody*

Do podania - listki kolendry, limonka, ryż 

* Można użyć więcej mleka, ale wówczas należy zmniejszyć ilość wody

Cebulę pokroić na cienkie półplasterki. 

Czosnek pokroić na cieniutkie plasterki, a imbir drobno poszatkować. 

Łososia pokroić w kostkę - mniej więcej 2 calową/5 cm. 

Cebulę podsmażyć na oleju, aż zmięknie, cały czas mieszając, by nie przypalić jej. Pod koniec dodać imbir i czosnek, a następnie miso. Smażyć około 2 minut, do lekkiego skarmelizowania. 

Dodać mleczko kokosowe i wodę. Doprowadzić do wrzenia, po czym gotować około 5 minut, by nieco zredukować płyn. Dodać łososia, zmniejszyć moc palnika i gotować ok. 5 minut. Całkowicie wyłączyć palnik, dodać szpinak i sok z limonki. Zamieszać. 

Podawać z ryżem i kawałkami limonki do pokropienia. 




Inspiracja: New York Times

Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment