Wszyscy w mojej rodzinie lubią sushi. I poke, nazywane przez nas shushi leniwego kucharza. Tylko ja się wyłamałam. I w sumie nie wiem czemu, bo lubię i składniki w nim zawarte, i surowa ryba mi nie przeszkadza... Ale jakoś nie przypadło mi do gustu. Poke, pisane czasami poké, by podkreślić prawidłową wymowę, to hawajskie danie - główne lub przystawka w zależności od wielkości. Główną jego częścią jest ryba pokrojona na kawałki. Do tradycyjnego aku poke wykorzystywany jest tuńczyk pasiasty (bonito), a do heʻe poke, ośmiornica. Jednak w ostatnich latach, kiedy poke zrobiło się popularne, robi się je i z innymi rybami, takimi jak tuńczykiem żółtopłetwym, łososim czy różnymi skorupiakami. W tradycyjnie przygotowanym poke, zdecydowanie dominować będą japońskie czy też azjatyckie przyprawy. I nie ma ich dużo, bo poke todanie rybaków. W wersji hawajskiej ich nie znajdziemy. Poke nie jest trudne do wykonania, co się w nim znajdzie, to w sumie kwestia naszego smaku i wyobraźni. To na co jednak trzeba przede wszystkim zwrócić uwagę, to jakość ryby używanej do jego przygotowania. Najlepiej, kupować rybę przeznaczoną na sushi/sashimi w sklepach azjatyckich. Kupując rybę, należy pamiętać, że rybę na surowo można jeść dopiero po jej uprzednim zamrożeniu w temperaturze -4 F/-15C na minimum 7 dni lub -31F/-35C na 15 godzin.
1 lb/450 g łososia dobrej jakości (jak na sushi czy sashimi - tzw. sashimi grade)
szczypior (green onions)
ryż
Sos
4 łyżki sosu sojowego lub tamari
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka sosu Sriracha (lub więcej, jeśli wolimy bardziej pikantne)
2 łyżki miodu lub syropu klonowego
2 łyżki oleju sezamowego (prażonego - toasted seasame oil)
2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę lub bardzo drobno posiekane
2 łyżeczki posiekanego imbiru
Dodatki
awokado - bardzo polecane - pokrojone w plasterki
szatkowana kapusta zielona i/lub fioletowa
fasolka edamame (gotowana)
mango - pokrojone w kostkę
rzodkiewki - pokrojone w plasterki
płatki suszonych glonów
ziarenka sezamu, lekko prażone
Łososia oczyścić ze wszelkich resztek ości, usunąć skórę i podzielić na kawałki mniej więcej o boku 1 cala/2.5 cm. Włożyć do miski.
Wszystkie składniki sosu starannie wymieszać.
Łososia posypać szczypiorem, po czym zalać połową sosu. Dobrze wymieszać, by wszystkie kawałki polane były sosem. W razie potrzeby dodać ciut więcej sosu. Pozostały sos zachować.
W miskach ułożyć porcję ryżu. Na ryżu ułożyć łososia i wybrane dodatki. Posypać ziarnkami sezamu. Podawać od razu, z zachowanym sosem.
No comments:
Post a Comment