Latem bardzo często grillujemy. Najbardziej lubię grillowaną kiełbasę. Do tego warzywa - jak choćby sałatka z pomidorów i cebuli ze śmietaną lub bez niej, mizeria z ogórków pociętych na plasterki czy startych na tarce i grubych oczkach, kalafior czy cokolwiek z warzyw nam przyjdzie do głowy. Im więcej warzyw, tym lepiej.
W grudniu czy styczniu zaczyna mi brakować takich letnich obiadów. Ale od czego wyobraźnia......
Przecież kiełbaskę można podsmażyć - smakuje ciut inaczej niż grillowana, ale też jest pyszna. Mizeria - no nie z takich pysznych ogórków, ale też smakuje. Pomidory, cebulka, ogórki kiszone z zapasów... i voila! Letni obiad w środku zimy gotowy! No i nie zapominjmy o szklance zsiadłego mleka czy kefiru do tego - własnego lub kupnego!
Kartofle ugotowane wcześniej by można je odsmażyć
3-4 pomidory
2-3 cebule
1 ogórek surowy
Śmietana
Kiełbasa zwyczajna, wiejska, weselna - każda będzie dobra
Olej do smażenia
Sól
Pieprz
Kiełbasę podzielić na kawałki, a następnie przedzielić wzdłuż na pół. Podsmażać z obu stron aż się zarumieni. Pod koniec dodać podzieloną na talarki cebulę i obsmażać aż cebula się zarumieni.
Pomidory pokroić na plasterki i poukładać na talerzu. Posypać pokrojoną na drobną kosteczkę cebulą. Posypać solą i pieprzem wedle upodobań albo polać śmietaną.
Surowego ogórka obrać i pokroić na plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać solą i zostawić na ok. 5 minut. Dodać śmietanę i dobrze wymieszać z ogórkami. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Kartofle pokroić na plasterki i obsmażać na patelni aż się przyrumienią tak jak lubimy najbardziej.
Podawać z kefirem lub zsiadłym mlekiem!
No comments:
Post a Comment