Ciasto francuskie (puff pastry) może być w rolkach (np. firmy Pepperridge Farm) albo w kwadratach
owoce - truskawki, rabarbar, brzoskiwnie, morele, itd.
5-6 krówek
4-5 łyżek wody
cukier puder do posypania
Ciasto rozmrozić. Jeśli mamy ciasto "z rolki" pokroić je na 6 kwadratów. Gotowe kwadraty naciąć mniej więcej na 2-2.5 cm od brzegu. Na dwóch przeciwległych brzegach powinno być przekrojone do końca, a na pozostałych dwóch nie - dokładnie jak na poniższych fotografiach. Brzeg ciasta przy przecięciu w rogu przełożyć na drugą stronę. Powtórzyć to z drugim brzegiem. Lekko spłaszczyć dłonią, by całość się skleiła wzdłuż brzegów, a rogi nie odstawały. Gotowe łódeczki ułożyć na wyłożonej papierem blasze, po czym nadziać owocami.
Wstawić do piekarnika. Nastawić na 380F/190 C i piec aż ciasteczka będą lekko brązowe.
Krówki rozpuścić z wodą - w garnuszku lub w mikrofalówce. Letnie ciasteczka posmarować glazurą krówkową, a kiedy zastygnie posypać cukrem pudrem.
Po nacięciu kwadraty powinny wyglądać mniej więcej tak.
Brzeg ciasta przy przecięciu w rogu przełożyć na drugą stronę. Powtórzyć to z drugim brzegiem.
Przełożone ciasteczka
Ciasteczka nadziane owocami
Upieczone ciasteczka
Ciasteczka posmarowane glazurą
