ogórki
pieprz
listek laurowy
gorczyca
czosnek
ziele angielskie
4 szklanki wody
1 płaska łyżka soli
1 szklanka octu
Opcjonalnie - 2 łyżki cukru
Słoiki wyparzyć. Do każdego wrzucić po 2-4 ziarnka pieprzu, 2-3 ziarnka ziela, kilka ziarenek gorczycy, jeden goździk, listek laurowy i dwa średnie ząbki czosnku. Ogórki umyć i powkładać ciasno do słoików.
Przygotować zalewę - zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Do każdego słoika nalać wrzącą zalewę octową. Słoiki mocno zamknąć zakręcić. Słoiki wstawić do garnka, zalać ciepłą wodą wpełniającą garnek do mniej więcej 3/4 wysokości słoików. Doprowadzić do wrzenia, po czym gotować na małym ogniu przez 15 minut lub zostawić na ten czas na wyłączonej kuchence elektrycznej. Następnie słoiki wyjąć i ustawić do góry dnem, aż do ostygnięcia.

Świetne
ReplyDelete