May 13, 2015

Łopatka ze szparagami

Wiosna w pełni i co chwila pojawiają się nie tylko piękne nowe kwiaty, ale i warzywa i owoce. Zaczął się sezon na szparagi i można je kupić w każdym miejscu - piekne i dorodne. Nie sposób przejść obojętnie obok nich, gdyż aż proszą się o kupienie i przgotowanie w jakieś potrawie. Na pierwszy ogień poszły więc szparagi jako dodatek do duszonego mięsa - w tym przypadku łopatki. Podane z kluseczkami gnocchi, sałatką z pomidorów i cebuli oraz mizerii stały się częścią prostego i pysznego obiadu. Oczywiście można je podać i z kopytkami, i z kluskami z dziurką, czy zwykłymi kartoflami i zupełnie innymi dodatkami. Mięso ze szparagami po prostu zawsze będzie smakować. 

750 g łopatki
8-10 ząbków czosnku
1 cebula
8-10 pieczarek
450 g szparagów
olej
sól
pieprz

Mięso okroić z nadmiaru tłuszczu. Pokroić na kawałki mniej więcej 2 cm. Czosnek bardzo drobno pokroić, choć nie miażdżyć. Cebulę pokroić w kostkę. 

Pieczarki pokroić w plasterki. Przygotować szparagi - usunąć stwardniałe końcówki, a resztę pokroić na dwa-trzy kawałki. 

Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju. Pod koniec dodać czosnek i cebulę. Smażyć jeszcze chwilę, aż cebula się zeszkli. Posolić i popieprzyć według własnego smaku. Dodać pieczarki i kilka odciętych końcówek szparagów, aby całość przeszła ich smakiem. Dusić pod przykrywką aż do momentu gdy mięso zmięknie. Dodać pozostałe szparagi mniej więcej na ostatnie 10 minut duszenia - dzięki temu zachowają one swoją jędrność, a jednocześnie będą miękkie.







Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment