8-10 ząbków czosnku
1 cebula
8-10 pieczarek
450 g szparagów
olej
sól
pieprz
Mięso okroić z nadmiaru tłuszczu. Pokroić na kawałki mniej więcej 2 cm. Czosnek bardzo drobno pokroić, choć nie miażdżyć. Cebulę pokroić w kostkę.
Pieczarki pokroić w plasterki. Przygotować szparagi - usunąć stwardniałe końcówki, a resztę pokroić na dwa-trzy kawałki.
Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju. Pod koniec dodać czosnek i cebulę. Smażyć jeszcze chwilę, aż cebula się zeszkli. Posolić i popieprzyć według własnego smaku. Dodać pieczarki i kilka odciętych końcówek szparagów, aby całość przeszła ich smakiem. Dusić pod przykrywką aż do momentu gdy mięso zmięknie. Dodać pozostałe szparagi mniej więcej na ostatnie 10 minut duszenia - dzięki temu zachowają one swoją jędrność, a jednocześnie będą miękkie.
No comments:
Post a Comment