
2-3 ząbki czosnku
1 duży lub 2 średnie pomidory
2 jajka
sól
oliwa do smażenia
Opcjonalnie - szczypiorek, bazylia
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czosnek przepuścić przez praskę. Podsmażyć na patelni na rozgrzanej oliwie - dosłownie chwilę, by się zeszklił, ale zabrązowił czy spalił. Dodać pomidory i dusić aż zmiękną - ok. 5 minut. Posolić do smaku. Pomidory można w czasie smażenia/duszenia lekko zmiażdżyć widelcem.
Na powstały sos, wylać dwa jajka. Patelnię przykryć, a palnik zmniejszyć do połowy mocy. Szakszuka jest gotowa gdy na jajkach powstanie biała chmurka, ale zółtka w środku są nadal płynne - mniej więcej po ok. 2 minutach. Posypać szczypiorkiem lub świeżą bazylią. Podawać z grzankami z chleba.

No comments:
Post a Comment