1 lb /450 g marchewki - ja użyłam marchewek w różnych kolorach (rainbow carrots)
5-6 gałązek dymki (green onions)
0.5 lb pieczarek
1 szklanka bulionu lub wody
0.25 lb/100 g drobnych cebulek (pearl onion)
300 ml białego wytrawnego wina
2 lb kurczaka - ja użyłam udek i nóżek
4-5 łyżek oleju do smażenia
0.5 lb/250 g jasnych winogron
sól, pieprz
Marchewki umyć, obrać i pokroić na drobniejsze kawałki. Dymkę poszatkować. Pieczarki umyć i pokroić na ćwiartki.
W rondlu rozgrzać olej. Podsmażyć pieczarki. Przełożyć do miseczki. Podsmażyć dymkę, po czym dodać marchewkę i cebulki. Chwilę smażyć, a następnie przełożyć do miseczki z pieczarkami. Na pozostałym oleju obsmażyć kurczaka, tak by się przyrumienił. Dodać warzywa i pieczarki, a następnie wszystko zalać winem i bulionem. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem, aż pozostanie około połowy płynu. Tuż przed końcem dodać winogrona przekrojone na pół.
Enzo podawał coq au vin z sałatką z pomidorów z fetą - doskonale się komponowały smakowo, a zrobienie sałatki to po prostu pokrojenie pomidorków koktajlowych i posypanie ich dobrą, pokruszoną fetą.
No comments:
Post a Comment