January 06, 2018

Coq au vin a la Vincenzo

Nie znam innego mężczyzny, który z taką pasją opowiadałby o jedzeniu, o przepisach, a przede wszystkim przynosił tyle smakowitych przysmaków do pracy.  Taki jest Enzo. Z pochodzenia Włoch, z wykształcenia kryminolog. Przez wiele lat był policjantem i dla niektórych jest to problem, bo Enzo nie gryzie się w język. Enzo jest lekko przysadzisty, choć muskularny. Często pojawia się z kpiącym wyrazem twarzy. Klnie, kpi, nabija się - jak to eks-glina. Jest z lekka przemądrzały. Wali ostro na lewo i prawo, przez co miewał problemy w pracy. Ja jakoś nie miałam z nim nigdy problemów - no może oprócz dnia, gdy zadzwonił do mnie by mi opowiedzieć co się zdarzyło, kiedy byłam służbowo w Meksyku i pomimo ostrzeżeń, że mam dziecko w samochodzie rzucał f-bombs jedną za drugą. W końcu i Olę zaczęło to bawić. No ale taki jest Enzo. Ktoś kto zna Enzo, dobrze o tym wie. Ale jak Enzo kogoś lubi, to po prostu lubi. 😏 Jego delikatniejsza wersja to facet uwielbiający gotować, choć na pierwszy rzut oka nie wygląda on na takiego gościa, który bryluje w kuchni. Kiedy tylko znajdzie się jakikolwiek powód by przynieść do pracy jedzenie, on pierwszy zgłasza propozycje. Zdarza się też, że karmi innych bez okazji i powodu - ot, na przykład by podziękować za pomoc.  Coq au vin w jego wersji przypadł mi bardzo do gustu, bo był lżejszy niż inne; sos był delikatniejszy, a winogrona doskonale podkreślały delikatność dania i uzupełniały smak mięsa duszonego w białym, a nie w czerwonym jak w oryginale, winie. 


1 lb /450 g marchewki - ja użyłam marchewek w różnych kolorach (rainbow carrots)
5-6 gałązek dymki (green onions)
0.5 lb pieczarek
1 szklanka bulionu lub wody
0.25 lb/100 g drobnych cebulek (pearl onion)
300 ml białego wytrawnego wina
2 lb kurczaka - ja użyłam udek i nóżek
4-5 łyżek oleju do smażenia
0.5 lb/250 g jasnych winogron
sól, pieprz

Marchewki umyć, obrać i pokroić na drobniejsze kawałki. Dymkę poszatkować.  Pieczarki umyć i pokroić na ćwiartki. 

W rondlu rozgrzać olej. Podsmażyć pieczarki. 
Przełożyć do miseczki.



Podsmażyć dymkę, po czym dodać marchewkę i cebulki. Chwilę smażyć, a następnie przełożyć do miseczki z pieczarkami. 


Na pozostałym oleju obsmażyć kurczaka, tak by się przyrumienił. Dodać warzywa i pieczarki, a następnie wszystko zalać winem i bulionem. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem, aż pozostanie około połowy płynu. 



Tuż przed końcem dodać winogrona przekrojone na pół. 


Enzo podawał coq au vin z sałatką z pomidorów z fetą - doskonale się komponowały smakowo.



Zrobienie takiej sałatki to po prostu pokrojenie pomidorków koktajlowych i posypanie ich dobrą, pokruszoną fetą.


Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment