January 22, 2018

Naleśniki z gruszkami w sosie czekoladowym

Pod wpływem wakacji w Kanadzie i pozytywnych doznań smakowych w różnych restauracjach Montrealu i Quebecu postanowiliśmy odtworzyć jedną z potraw - naleśniki z gruszkami w sosie czekoladowym. W restauracji Le Bilig w 
Quebecu uraczyliśmy się naleśnikami w różnej postaci. Jedne z deserowych były właśnie z gruszką, sosem czekoladowym i lodami. Dla nas, ta wersja miała być pewnego rodzaju uproszczeniem naszych ulubionych gruszek zapiekanych w kruchym cieście - specjału kuchni francuskiej, pojawiającego się z rzadka na naszym stole. Z rzadka, bo przygotowanie tego deseru wymaga sporo pracy. I choć gruszki  podane na naleśnikach, z lodami i sosem czekoladowym też są dobre, to jednak nie oszukujmy się - nie zastąpią one tamtych, które są absolutnym przebojem każdej jesieni. Ale te również warto zjeść, choć jako zupełnie inne danie.

Naleśniki
2 jajka
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki zimnej wody
1 łyżka oleju
Szczypta soli

1 łyżka rozpuszczonego masła 
tłuszcz do smażenia

Gruszki* - tyle ile będziemy serwować; gruszki powinny być dojrzałe i dość twarde, choć nie za bardzo.
2-3 łyżki masła do smarowania

Sos czekoladowy
200 g czekolady gorzkiej
150 ml śmietany kremówki
100 ml mleka
Opcjonalnie: 2-3 łyżki brandy lub koniaku

Lody - najlepiej waniliowe, choć mogą być i inne

* można zastąpić gotowymi gruszkami w syropie, pamiętając, że są one już podzielone na połówki

Przygotować naleśniki - mąkę wymieszać z solą. Stopniowo dodawać do rozbełtanych z wodą i mlekiem jajek. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany kremówki - gdyby z podanych proporcji wyszło zbyt rzadkie, należy dodać ciutek mąki, a gdyby zbyt gęste, należy dodać troszkę wody. Odstawić na 1/2 godziny, po czym smażyć naleśniki na mocno rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej tłuszczem. Usmażone odstawiać w ciepłe miejsce.

Gruszki obrać, o ile to możliwe pozostawiając ogonki. Usunąć delikatnie gniazda nasienne. Ustawić na blasze wyłożonej papierem, posmarować masłem i wstawić do nagrzanego do 400F piekarnika. Piec około 15-20 minut. Wyjąć i ostudzić. Gruszki można też zblanszować - włożyć do wrzącej, lekko osłodzonej wody na 4 minuty od jej ponownego zawrzenia. 

Przygotować sos czekoladowy - w garnuszku podgrzać śmietanę i mleko oraz alkohol, jeśli go używamy. Dodać czekoladę i mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia się. 

Na talerzu położyć naleśnika złożonego na pół. Na nim ustawić przygotowaną gruszkę. Obok położyć kulkę lodów. Całość polać sosem czekoladowym. 

UWAGI - Z powyższego przepisu wyjdzie nam sporo naleśników - dużo więcej niż potrzebujemy do tego deseru. Należy więc zmniejszyć proporcje lub zachować naleśniki do innych dań.












Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment