Naleśniki
2 jajka
2 jajka
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki
zimnej wody
1 łyżka oleju
Szczypta soli
1 łyżka
rozpuszczonego masła
tłuszcz do smażenia
Gruszki* - tyle ile będziemy serwować; gruszki powinny być dojrzałe i dość twarde, choć nie za bardzo.
2-3 łyżki masła do smarowania
Sos czekoladowy
200 g czekolady gorzkiej
150 ml śmietany kremówki
100 ml mleka
Opcjonalnie: 2-3 łyżki brandy lub koniaku
Lody - najlepiej waniliowe, choć mogą być i inne
* można zastąpić gotowymi gruszkami w syropie, pamiętając, że są one już podzielone na połówki
Gruszki obrać, o ile to możliwe pozostawiając ogonki. Usunąć delikatnie gniazda nasienne. Ustawić na blasze wyłożonej papierem, posmarować masłem i wstawić do nagrzanego do 400F piekarnika. Piec około 15-20 minut. Wyjąć i ostudzić. Gruszki można też zblanszować - włożyć do wrzącej, lekko osłodzonej wody na 4 minuty od jej ponownego zawrzenia.
Przygotować sos czekoladowy - w garnuszku podgrzać śmietanę i mleko oraz alkohol, jeśli go używamy. Dodać czekoladę i mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia się.
Na talerzu położyć naleśnika złożonego na pół. Na nim ustawić przygotowaną gruszkę. Obok położyć kulkę lodów. Całość polać sosem czekoladowym.
UWAGI - Z powyższego przepisu wyjdzie nam sporo naleśników - dużo więcej niż potrzebujemy do tego deseru. Należy więc zmniejszyć proporcje lub zachować naleśniki do innych dań.
No comments:
Post a Comment