pucek jagnięcy - mój miał mniej więcej 5 lb/2.30 kg
2 łyżki soli
pieprz
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki cząbru
1 łyżka suszonego czosnku
2 łyżki oleju
Na minimum 4-5 godzin przed pieczeniem, a jeszcze lepiej wieczorem poprzedniego dnia, umyć mięso i natrzeć je solą i ziołami oraz czosnkiem.
W dniu pieczenia, rozgrzać piekarnik do 450 F/225-230 C. Mięso umieścić w naczyniu do pieczenia - żaroodpornej misce lub innym. Wstawić do piekarnika i piec w tej temperaturze 20-25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 380 F/190 C i piec około 1.5-2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Co 20-30 minut podlewać je niewielką ilością wody, co zapobiegnie wysuszeniu na zewnątrz.
Uwagi dodatkowe
- Dzięki wstawieniu mięsa do bardzo gorącego piekarnika na wstępne pieczenie, nie wysusza się ono i pozostaje soczyste w środku
- Czas pieczenia należy dostosować do wielkości pucka, przyjmując zasadę 20-25 minut na każdy 1 lb/450 g mięsa. Oczywiście wszystko zależy od piekarnika, więc zanim zakończy się pieczenie, warto sprawdzić czy mięso jest dopieczone w środku. Alternatywnie można używać termometru do pieczenia, który pokaże czy osiągnięta została w środku pieczeni odpowiednia temperatura.
- Ponieważ jagnięcina jest mięsem typowym dla kuchni śródziemnomorskiej, warto podawać z nią sałatkę w tym stylu, np. jakąś grecką.
- Jeśli kupujemy pucek mięsa w specjalnej siateczce do pieczenia, nie należy jej zdejmować - dzięki niemu, mięso utrzyma ładny kształt.
No comments:
Post a Comment