Nikt tak dobrze nie operował nazwami wołowiny jak nasza kuzynka Ola z Krakowa. Zawsze byłam pełna podziwu dla jej biegłości w tej kwestii. Kiedy opowiadała o tym co jak gotowała używała terminów typu pierwsza krzyżowa, druga krzyżowa, rozbratel itd. Dla mnie wołowina była wołowiną i nic mi one nie mówiły. Oczywiście, że rozróżniam pewne części, ale nie do tego stopnia jak Ola. Ale ponieważ wychowałam się w zgoła innych realiach niż obecne, wołowina kiedyś dzieliła się dla mnie na ładną, czyli taką bez tłuszczyków i byle jaką, poprzerastaną tłuszczem, często nazywaną potocznie ochłapami. Dopiero w Stanach zmieniłam podejście do tego mięsa. Po pierwsze dowiedziałam się, że ta poprzerastana wcale nie jest byle jaka, bo z niej wychodzą świetne steki. Po drugie zaczęłam jeść wołowinę inaczej przygotowaną niż dotychczas - czyli właśnie steki lub taką w potrawach kuchni azjatyckich.
Nadal wołowina nie jest moim ulubionym mięsem, ale przyznaję dobrze zrobiona potrafi oczarować. Steki w miejscach słynących z nich, takich jak Nebraska, Texas czy np. restauracje argentyńskie lub brazylijskie lub azjatyckie grille (np. koreańskie) są dowodem na to, że nawet wołowinowego sceptyka można zadziwić. Tak więc mimo, iż na codzień preferuję mięso delikatniejsze, typu drób (kurczak lub indyk), a z mięs nieco cięższych wieprzowinę, czasem nachodzi mnie ochota na kawałek wołowiny w postaci steka czy tatara.
2
Nazwa angielska Nazwa polska tenderloin/ filet polędwica NY strip/top sirloin rozbef sirloin krzyżowa beef tri-tip górna krzyżowa (ogonek krzyżowej) Spider/oyster steak stek z udźca T-bone T-bone Flank Łata brisket filet z mostka chuck rozbratel ribeye antrykot beef rump rumsztyk beef ribs żebra wołowe short ribs szponder top round górna zrazowa bottom round dolna zrazowa eye of round ligawa picanha dolna zrazowa (ogonek) beef shank pręga shoulder łopatka top blade łopatka mięśnia nadgrzebieniowego underblade łopatka mięśnia podgrzebieniowegobeef neck kark wołowy beef strip pręga beef shank goleń beef heart gerce bone marrow szpik oxtail ogon beef tongue ozory beef cheeks poliki kidney nerki liver wątroba testicles jądra skirt przepona
No comments:
Post a Comment