November 08, 2023

Kisiel z żurawin

O kisielu z żurawin nie raz słyszałam, ale jakoś nigdy go nie jadłam. W wyniku tych opowieści stał się dla mnie niemalże symbolem wykwintności kulinarnej, zwłaszcza, że kiedyś żurawiny nie były kiedyś tak łatwo dostępne. Od lat kupno żurawin nie stanowi już problemu, bo w okolicach Święta Dziękczynienia i świąt Bożego Narodzenia na ich brak nie można narzekać. A do tego wygląda przepięknie - ma głęboki rubinowy kolor i aksamitną konsystencję.

Kisiel żurawinowy, taki domowy jest naprawdę ciekawym smakowo deserem. Lekko kwaskowaty, a jednocześnie korzenny w smaku, świetnie pasuje na deser czy to po uczcie święta dziękczynienia czy wigilijnej, jak to kiedyś tradycyjnie podawano w Polsce. Odrobina bitej śmietany podkreśla smak kisielu. Chyba już nie muszę nikogo przekonywać, że warto skorzystać z sezonu żurawin i pokusić się o zrobienie kisielu na deser - czy to świąteczny, czy to taki zwykły. 


1 lb/450 g żurawin
2 szklanki wody
1 pałeczka cynamonu
5-6 goździków
cukier do smaku
2 łyżki skrobi ziemniaczanej


Żurawiny wypłukać na sitku, tak by nie było w nich zanieczyszczeń. Przesypać do garnka i lekko osłodzić 2-3 łyżkami cukru. Zalać wodą. 


Gotować aż do momentu, gdy wszystkie owoce pękną. Powinno to zająć około 10 minut maksimum. 


Lekko ostudzić, usunąć goździki i cynamon, a następnie przelać na bardzo gęste sitko. Jeśli nie udało się nam usunąć goździków, to i tak znajdą się w czasie przecierania. 



Żurawiny najlepiej jest wylewać na sitko porcjami, gdyż ułatwi nam to ich przecieranie. 


Cierpliwie przecierać masę przez sitko, dodając w miarę przecierania pozostałe owoce, aż do ich wyczerpania. 



Po przetarciu wszystkich żurawin na sitku powinny pozostać nam tylko pestki i skórka. 


Otrzymaną masę zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z 4-5 łyżkami zimnej wody, uważając by nie powstały grudki. W razie potrzeby dosłodzić nieco do naszego smaku, a gdy całość zawrze zdjąć z palnika. 


Kisiel przelać do małych miseczek lub słoiczków.



Podawać ciepły lub schłodzony, sam lub z bitą śmietaną.



Czyż można się oprzeć takiemu deserowi - nie tylko bardzo dobrze smakuje, ale i wygląda pięknie. Smacznego!




Uwagi końcowe
  • Kisiel żurawinowy jest prostym w przygotowaniu deserem. Nie wymaga dużo czasu, a jedynie odrobinę cierpliwości przy przecieraniu.
  • Kisiel dobrze przechowuje się w lodówce, więc można go przygotować dzień lub nawet dwa dni przed podaniem. 
  • Kisiel można gotować ze świeżych lub z mrożonych żurawin



Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment