Zaczęło się niewinnie od zdjęcia na Facebook'u - jedna z restauracji warszawskich zapraszała na swój specjał - tagliatelle z kurkami w sosie marsala. Zdjęcie wyglądało tak ładnie i zachęcająco, że postanowiłam dogodzić sobie i odwiedzić restaurację. A że byłam akurat w Warszawie, to nawet nie musiałam specjalnie długo czekać. Co tu będę kryć - danie mi smakowało, więc po powrocie do domu postanowiłam je odtworzyć. I też przypadło do gustu kolejnym smakoszom. Nagle się okazało, że nasze zapasy kurek są zbyt małe, bo co rusz ktoś miał ochotę na to kurkowe danie.
1 lb/450 g kurek
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3/4 szklanki wina marsala
1 szklanka śmietany kremówki
1/4 lb/100 g młodego groszku w łupinkach
sól, pieprz
2 łyżki oleju
makaron - tagliatelle, fettuccine, farfalle lub inny
Do podania - świeżo starty parmezan
Kurki dobrze oczyścić z zanieczyszczeń. Duże pokroić na mniejsze kawałki, małe zostawić w całości. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Czosnek przepuścić przez praskę.
Groszek obrać z łusek. Zostawić około 8 łusek i pokroić je na bardzo cienkie paseczki.
Na oleju zeszklić cebulę. Pod koniec smażenia dodać czosnek, a następnie kurki. Smażyć je przez 3-4 minuty co jakiś czas mieszając. Następnie nalać wino i pozwolić mu zredukować się do mniej więcej połowy oryginalnej ilości. Pod koniec dodać śmietanę i groszek. Całość doprawić solą i pieprzem. Gdyby sos był zbyt gęsty, dolać nieco wody, w której gotował się makaron.
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na pudełku. Ugotowany makaron układać na talerzu i polewać sosem. Na wierzchu posypać paseczkami łupinek groszku i świeżo startym parmezanem.
Uwagi końcowe
- Sezon kurkowy niestety nie jest zbyt długi, ale na szczęście sos kurkowy marsala można przygotować również i z mrożonych kurek.
- Groszek jest dodatkiem, który z można pominąć, choć z pewnością dodaje on nieco kolorytu potrawie.
- Jeśli chcemy uweganić naszą wersję makaronu z kurkami w sosie marsala, wystarczy podmienić tradycyjną śmietanę na wegańską.
No comments:
Post a Comment