2/3 szklanki / 150 ml płynu z puszki z ciecierzycy (aquafaby)
1/2 szklanki plus 2 łyżki / 180 g cukru
Opcjonalnie - 1 łyżka soku z cytryny lub winianu potasu (cream of tartar), 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1/4 łyżeczki pasty waniliowej
Nastawić piekarnik na temperaturę 230 F/ 110 C.
Aquafabę umieścić w misie miksera i zacząć jej ubijanie na wolnych obrotach. Na początku płyn się spieni i wtedy można dodać sok cytrynowy lub winian. Zwiększyć obroty miksera i kontynuować ubijanie aquafaby.
Kiedy powstanie piana z tzw. miękkim wierzchołkami (soft peaks) dodać porcjami cukier, cały czas kontynuując ubijanie aż do momentu gdy powstanie lśniąca i stabilna piana, formująca sztywne wierzchołki.
Kiedy powstanie piana z tzw. miękkim wierzchołkami (soft peaks) dodać porcjami cukier, cały czas kontynuując ubijanie aż do momentu gdy powstanie lśniąca i stabilna piana, formująca sztywne wierzchołki.
Przełożyć w rękaw cukierniczy i wyciskać lub łyżką ułożyć na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowymi matami.
Przechowywać w zamkniętym pojemniku, gdyż bardzo łatwo łapią wilgoć.
Bezy tak upieczone są kruche i wspaniale chrupiące zarówno na zewnątrz, jak i w środku.
Uwagi dodatkowe
No comments:
Post a Comment