1 lb /450 g tofu
olej do smażenia
2 ząbki czosnku lub dwie kostki czosnku mrożonego z Trader Joe's
1/2 łyżeczki płatków chilli w oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotować tofu - ten etap, jak wspomniałam jest najdłuższy, ale dzięki temu pozbędziemy się z tofu wody. Należy je zamrozić, następnie rozmrozić i ponownie zamrozić. Kiedy jesteśmy gotowi do jego użycia rozmrażamy tofu i odciskamy je, niczym gąbkę z nadmiaru wody. Pokroić w kostkę.
Przygotować fasolkę - umyć i odciąć z niej twarde końcówki. Na garnku z gotującą się wodą ułożyć sitko do gotowania na parze i ugotować fasolkę tak, by była miękka, ale nie rozciapana. Dobrze przygotowana fasolka jest lekko twardawa po ugotowaniu/uparowaniu - do pewnego stopnia jest to fasolka al dente.
Przygotować sos - czosnek przepuścić przez praskę, a tofu zetrzeć na tarce - najlepiej takiej o bardzo drobnych oczkach. Wymieszać z pozostałymi składnikami sosu, oprócz wody.
Kiedy mamy już wszystko gotowe, rozgrzać na patelni 3 łyżki oleju. Ułożyć jedną warstwę tofu - kostki powinny być w pewnej odległości od siebie, by się nie skleić. Kiedy jest już gotowe, dodać fasolkę i chwilę ją smażyć. Następnie odsunąć je na bok lub zdjąć na moment z patelni. Wlać składniki przygotowane wcześniej i wymieszane składniki sosu i chwilę smażyć, a następnie dodać wodę i całość wymieszać z tofu i fasolką.
Podawać od razu razem z ulubionym ryżem.
Uwagi dodatkowe
- Przepis ten daje pole do popisu. Jeśli nie mamy płatków chilli w oleju, możemy wykorzystać zwykłe suche. Ilość przypraw tak naprawdę zależy od naszej tolerancji ostrości - ja zwykle gotuję mniej ostro, niejako pod siebie, gdyż mam najniższą w rodzinie tolerancję. Wychodzę z założenie że miłośnicy ostrych wrażeń, zawsze mogą sobie dodać ostrości w trybie indywidualnym, bez wyparzania mojej buzi. 😉
- Fasolka może być jednokolorowa - zielona lub żółta lub wielokolorowa.
- Najlepiej użyć tofu twardego (firm). Można też wykorzystać tofu wędzone - wrażenia smakowe będą jeszcze lepsze.
- Dla ekstra chrupiącej skórki na tofu można je obtoczyć w mące kartoflanej.
- Jeśli lubimy mniej gęsty sos, można dodać więcej wody. Oczywiście można też zrobić wiekszą ilość sosu.
No comments:
Post a Comment