W jaki sposób ożywić owsiankę? Przede wszystkim używając różnych smaków - czy to z przypraw (np. przyprawy do piernika) czy to z mleka. W moim przypadku, zamiast mleka dodaję kawę Inkę lub kakao. A czasem jedno i drugie na raz. Dodatki - orzechy, bakalie, w tym i takie korzenne bakalie w brandy, świeże owoce, jak banany pokrojone w plasterki lub rozgniecione i wmieszane w owsiankę, maliny, jabłka, suszone owoce. No i owsianki nocne - zalane mlekiem lub wymieszane z jogurtem (naturalnym lub smakowym) w wieczór poprzedzający poranne pałaszowanie i dodatkowo podane z owocami - takie nieco na wzór owsianki/müesli Birchera. Słowem możliwości jest wiele.
1 łyżka posiekanych orzechów pekan
1 łyżka miksu rodzynkowo-żurawinowego
Dodatkowo - więcej orzechów, banany, maliny
Metoda tradycyjna
Płatki i kawę Inkę wsypać do garnuszka. Dodać orzechy i rodzynki. Zalać zimnym mlekiem i gotować aż całość się zagotuje i lekko zgęstnieje.
Metoda z kuchenką mikrofalową
Płatki i kawę Inkę wsypać do miski. Dodać orzechy i rodzynki. Zalać zimnym mlekiem i gotować 2:00-2:30 minuty w mikrofalówce.
Owsianka kakaowa
4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka przygotowanego wcześniej kakao
4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka przygotowanego wcześniej kakao
1 łyżka posiekanych orzechów pekan
1 łyżka miksu rodzynkowo-żurawinowego
Dodatkowo - więcej orzechów, banany, maliny, pomarańcze
Metoda tradycyjna
Płatki wsypać do garnuszka. Dodać orzechy i rodzynki. Zalać zimnym kakao i gotować aż całość się zagotuje i lekko zgęstnieje.
Metoda z kuchenką mikrofalową
Płatki wsypać do miski. Dodać orzechy i rodzynki. Zalać zimnym kakao i gotować 2:00-2:30 minuty w mikrofalówce.
Uwagi dodatkowe
- Zamiast kakao przygotowanego tradycyjną metodą, można użyć kakao rozpuszczalne. Efekt smakowy jest równie dobry, tyle, że trzeba pamiętać, iż jest ono zazwyczaj dość mocno słodzone, co nie każdemu może pasować.
- Owsiankę można oczywiście dosładzać według własnego uznania - cukrem, miodem lub wszelkimi innymi słodzikami, których używamy. Ze względu na dodatki, owsiankę warto dosładzać, dopiero na końcu, upewniwszy się, że nie spowodowały one tego, iż jest już wystarczająco słodka.
- Oczywiście można owsiankę ugotować ze zwykłych, a nie błyskawicznych płatków owsianych. Zabiera to nieco więcej czasu i dlatego ja rzadziej to robię. Płatki błyskawiczne są według mnie równie dobre.
No comments:
Post a Comment