Kotleciki
1 lb /450 g ugotowanych kartofli
1/4 lb /110 g mąki pszennej
1 jajko
bułka tarta do obtaczania
1/4 lb /110 g mąki pszennej
1 jajko
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
Farsz pieczarkowy
1 lb /450 g
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju
Przygotować farsz - pieczarki umyć i pokroić w dość grubą kostkę. Cebulę poszatkować w kostkę - nie musi być bardzo drobna, a czosnek przepuścić przez praskę lub drobno posiekać. Na rozgrzaną patelnię wlać olej. Dodać cebulę i zeszklić ją. Pod koniec dodać czosnek, a następnie pieczarki. Smażyć około 2 minut, mieszając co jakiś czas, a następnie doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia.
Kartofle przepuścić przez maszynkę lub praskę. Nawet jeśli były wcześniej tłuczone, zwykle mają mniej lub więcej grudek. Dodać mąkę i jajko. Zagnieść gładką masę.
Na patelni rozgrzać olej. Z masy formować placki, nakładać na nie nieco farszu, a następnie formować z nich kotleciki. Obtaczać je w bułce tartej, po czym smażyć, aż ich skórka stanie się złocista i chrupiąca. Podawać z dowolnym sosem.
Uwagi dodatkowe
- Farsz można dodatkowo wzbogacić sproszkowanymi grzybami suszonymi. Jestem ich wielką fanką i często dodaję je do wszelkich farszu grzybowego (również i tego z kapustą)
- Do kotlecików można wykorzystać resztki kartofli z obiadu lub kilku obiadów i w ten sposób świetnie je zagospodarować.
- Mąkę pszenną można zmieszać w proporcji pół na pół z mąką ziemniaczaną/skrobią ziemniaczaną
No comments:
Post a Comment