Zaczyn
2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
1/3 szklanki + 1 łyżka / 100 g ciepłej wody
1/3 szklanki + 1 łyżka / 100 g ciepłej wody
2/3 szklanki / 100 g mąki żytniej razowej
Zasadniczy chleb
cały wcześniejszy zaczyn
2.5 szklanki / 400 g mąki orkiszowej razowej
1.75 szklanki / 400 ml wody
2 łyżeczki / 12 g soli
2.5 szklanki / 400 g mąki orkiszowej razowej
1.75 szklanki / 400 ml wody
2 łyżeczki / 12 g soli
Wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie, nastawić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce.
W dniu pieczenia, w dużej misce umieścić mąkę, zaczyn, wodę i sól. Całość dobrze wymieszać - ręcznie lub mikserem. Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej formy keksówki. Formę można dodatkowo obsypać otrębami.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - w zależności od temperatury pomieszczenia może to zająć nawet kilka godzin. W ciepłe dni chleb zazwyczaj rośnie błyskawicznie.
Kiedy chleb wypełnił niemal całkowicie formę, rozgrzać piekarnik do temperatury 400 F / 200 C. Wstawić chleb i piec go około 25-30 minut.
Po upieczeniu, wyjąć chleb z piekarnika i wystudzić na kratce.
Uwagi dodatkowe
- W chłodniejsze dni, kiedy mamy obawy, że sam zakwas nie wystarczy by chleb ładnie wyrósł, możemy dodatkowo wspomóc go dodając łyżeczkę drożdży (mniej więcej ok. 2.5 g świeżych drożdży). Jednak dobrze dokarmiony zakwas, a co za tym idzie silny zaczyn, powinien w zupełności wystarczyć.
No comments:
Post a Comment