December 31, 2024

Przecier żurawinowo-pomarańczowy (cranberry-orange relish)

Kiedy przyleciałam do USA w 1991 r., znalazłam się w Kentucky.  Do pierwszego indyka pieczonego na Święto Dziękczynienia podałam żurawinę z puszki. Czemu? Tak bowiem nauczyłam się na spotkaniach międzynarodowych dla pań, głównie żon zaproszonych pracowników University of KY, na które przez jakiś czas chodziłam, by mieć kontakt z ludźmi. Niestety był to koszmarny niewypał i przez wiele lat uważałam, że żurawina nie ma miejsca na moim stole. Były to czasy, kiedy jeszcze nie było łatwego dostępu do przepisów, blogów kulinarnych itd., więc nie za bardzo miałam źródła wiedzy alternatywnej i nie miałam skąd się nauczyć, że żurawina może być podana w różny i przepyszny sposób. Przełom nastąpił po przeprowadzce do Waszyngtonu. Tu u znajomych spróbowałam cranberry relish z dodatkiem pomarańczy i od tej pory zawsze już go podawałam na Święto Dziękczynienia. Potem z kolei znajoma bibliotekarka podzieliła się przepisem na sos żurawinowy swojej mamy i ten jest zawsze absolutnym hitem. 
Przecier żurawinowy zwykle kupuję w Trader Joe's bo mają naprawdę rewelacyjny. Jednak ma jedną wadę - jest to produkt sezonowy i w styczniu znika z półek. Dlatego czasem warto zrobić go samemu, zwłaszcza, jeśli chce się zagospodarować nadmiar kupionych żurawin lub po prostu mieć nieco na zapas. No a przy tym, przepis na przecier żurawinowo-pomarańczowy jest bajecznie prosty i - w przeciwieństwie do sosu - nie wymaga gotowania. 

 

12 oz /340 g świeżych żurawin
1 spora pomarańcza - najlepiej organiczna, niewoskowana
1 szklanka /200 g cukru

Żurawiny dobrze umyć i odsączyć na sitku.  

Pomarańcze bardzo solidnie umyć i sparzyć wrzącą wodą, by pozbyć się wszelkich nieczystości ze skórki. Pomarańczę w skórce pokroić na cząstki (ósemki) odrzucając z niej włókna ze środka i pestki. 

Przygotowane owoce i cukier umieścić w kielichu miksera lub blendera/food processora. Miksować przez około 1 minutę lub do momentu powstania jednolitego przecieru, bez dużych kawałków owoców. 

Schłodzić około godziny przed podaniem. 

Uwagi dodatkowe
  • Przecier najlepiej przygotować na kilka godzin przed podaniem i przechowywać go w lodówce. 
  • Przecier doskonale przechowuje się w zamrażarce - nawet do roku. Z doświadczenia jednak wiem, że lepiej nie robić go zbyt dużo - nie więcej niż jedna taka porcja. Tak jak bowiem owoce są sezonowe, tak często są i nasze apetyty i smaki, a to oznacza, że w lipcu raczej nie sięgniemy po żurawiny. Jeśli chcemy mieć pewność że przecieru starczy nam na cały sezon bez żurawin, to lepiej zamrozić ekstra porcję żurawin i z niej w razie potrzeby zrobić dodatkowy przecier. 
  • Przecier żurawinowy można wykorzystać nie tylko jako dodatek do mięs, ale i jako dodatek do ciast czy gofrów.





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment