December 13, 2024

Pumpkin spice latte

Choć najbardziej lubię kawę bez dodatku przypraw, to jednak teraz, kiedy zapach pierników się rozchodzi niemal wszędzie i ja czasem skuszę się na taką kawę. No a poza tym rozgrzewa ona duszę od środka i świetnie stawia na nogi. W kawiarniach smak kawa zawdzięcza dodatkowi syropu, ale ja wolę dodać po prostu przyprawę. Nigdy jako dziecko czy młoda osoba nie pomyślałabym, że coś może być dla mnie za słodkie. 😉 Ale od pewnego czasu lista smakołyków się zmienia, właśnie ze względu na zawartość cukru. I taką to metodą pumpkin spice latte lepiej smakuje mi w domu niż w kawiarni. 
Oczywiście wiem, że latte to po prostu mleko, ale taką właśnie nazwę - pumpkin spice latte - ma kawa z mlekiem i z dodatkiem przyprawy korzennej. I o ile nie rekomenduję poproszenia we Włoszech o latte, o tyle w USA jeśli się o nie poprosi, to dostanie się kawę z mlekiem, a w tym przypadku i z przyprawą. 😉



Kawa
mleko
przyprawa pumpkin spice

Opcjonalnie - cukier


Mleko podgrzać i spienić w dowolny sposób. Przygotować espresso i nalać je do szklanki/kubeczka  z mlekiem. Dodać do kawy przyprawę pumpkin spice, zaczynając od 1/8 łyżeczki, a w razie potrzeby zwiększając jej ilość. Na gotową kawę wyłożyć pianę z mleka i posypać ją szczyptą przyprawy. 






Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment