December 04, 2024

Skórka pomarańczowa kandyzowana

Przyznam, że zawsze jest mi szkoda wyrzucać dorodne skórki pomarańczowe, które świetnie się nadają na przerobienie na skórki kandyzowane, które - co pokazałam w różnych przepisach - nadają się na dodawanie do ciast i deserów, a także do dekorowania ciasteczek, rogalików, itd. 
Tę metodą szykowania skórki stosuję od pewnego czasu i uważam, że jest lepsza od poprzedniej, gdyż łatwiej się pozbyć nadmiaru białej warstwy i dostosować jej ilość do preferencji. Dzięki wygotowywaniu skórek tą metodą pozbywamy się wszelkich chemikaliów, którymi spryskiwano pomarańcze przed transportowaniem ich z różnych miejsc. Lubię też wygodę jaką dają pokrojone przed kandyzowaniem skórki. Aż prosi się ich używać! No a wiadomo, że i pączki, i rogaliki, i serniki zupełnie inaczej (czytaj lepiej 😉) smakują kiedy są ze skórkami pomarańczowymi.

10 pomarańczy 
7-8 szklanek cukru
4 szklanki wody
2 łyżka soku cytrynowego

Opcjonalnie - chlustek lub dwa alkoholu

Pomarańcze dobrze umyć pod ciepłą wodą, osuszyć i obrać. Pokroić na mniejsze kawałki - u mnie były to ćwiartki i ósemki. Pomarańcze zachować - np. na sok wyciskany w sokowirówce do warzyw i owoców, na podwójnie pomarańczowe smoothie lub po prostu zjeść, a skórki włożyć do garnka zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez dwie minuty, po czym zlać wodę. Powtórzyć ten proces dwukrotnie. Tak przygotowane skórki przełożyć z powrotem do garnka, zalać wodą i zagotować, po czym gotować dwie minuty. Zlać wodę i ostatni raz powtórzyć ten proces. 



Po trzech gotowaniach, odcedzone skórki ostudzić, a następnie usunąć z nich część białej warstwy, zostawiając mniej więcej 1/8 cala czyli ok. 1/3 cm. Skórki pokroić w kostkę, co w przyszłości nieco nam ułatwi dodawanie jej do ciast, sera na nadzienie naleśników czy drożdżówek czy też dekorowania wypieków i deserów.



W sporym garnku zagotować wodę z cukrem. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszyć moc palnika i gotować, aż cukier się rozpuści. Dodać skórki i sok z cytryny. Gotować około 1.5 godziny. W tym czasie skórki zmiękną i staną się przezroczyste. 



Gotowe skórki przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć. Słoiki ze skórkami odstawić do całkowitego ostudzenia - ustawienie ich w pozycji do góry dnem, ułatwi zassanie się pokrywki. Przechowywać w chłodnym miejscu. 


 

Uwagi dodatkowe
  • Oczywiście na skórki można wykorzystać i te, z których wyciskaliśmy sok. Na obrotowej wyciskarce do cytrusów łatwiej jest najpierw go wycisnąć, a potem wykorzystać skórkę. W takim przypadku, należy po wyciśnięciu skórkę obrać do białej warstwy, tak by nie pozostały na niej resztki pomarańczy.
  • Skórki wkładam do słoików różnej wielkości - w tym i takich litrowych. Te otwieram na początku sezonu świątecznego, kiedy spodziewam się większego pieczenia i używania skórek jako dodatku do ciast i dekoracji. Ale też i używam mniejszych słoiczków na inne okazje. 
  • Skórki - zwłaszcza w ładnych słoiczkach z własnej produkcji naklejkami są świetnym prezentem. Mimo iż zrobienie skórek nie jest trudne, wiele osób ich nie robi, a z radością ich używa czy to do wypieków, czy to do sera do naleśników. 




Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment