Przepisy potraw, które lubię przygotowywać. I nie tylko.
June 16, 2016
Sałatka z wędzonym kurczakiem i ogórkami kiszonymi
Ile razy kupię kurczaka wędzonego, tyle razy powstaje dylemat co do konsumpcji piersi, która zdecydowanie jest mniej lubiana. Nóżki i udka znikają błyskawicznie, ale piersi nie kuszą nikogo. I stąd lądują jako dodatek w zupach, w których wędzonka jest mile widziana. Ale gdy zrobi się ciepło, nikomu się już nie chce wcinać grochówek czy fasolówek i robi się drobny problem. Ostatnio rozwiązał się on przy pomocy tej sałatki, która była naprawdę dobra i zniknęła momentalnie. 1 wędzona pierś kurczaka 3 ogórki konserwowe 1 cebulka dymka 2-3 łyżki siekanego koperku 50 g orzechów włoskich 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku Kurczaka i ogórki pokroić w mniej więcej na tej samej wielkości kawałki. Orzechy pokruszyć na mniejsze kawałki. Cebulę wraz ze szczypiorem pokroić w kostkę. Dodać koperek. Całość wymieszać z majonezem i jogurtem. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą. Odstawić do schłodzenia i "przegryzienia" się na minimum 2 godziny.
No comments:
Post a Comment