Ciasto
150 g mąki pszennej (użyłam krupczatki, ale może być i zwykła)
100 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
50 g cukru
150 g masła w temperaturze pokojowej
Kruszonka
100 g mąki pszennej (użyłam krupczatki, ale może być i zwykła)
50 g mąki ziemniaczanej
100 g wiórków kokosowych lub mielonych migdałów
50 g cukru
125 g masła w temperaturze pokojowej
Śliwki
900 g śliwek węgierek lub President
100 g dżemu pomarańczowego (używam dżemu pomarańczowego z kwiatem czarnego bzu. Jest pyszny i ma w środku kawałki skórki. Kupuję go zawsze w IKEA.)
cukier puder do posypania
Ciasto - mąki i cukier wymieszać; dodać jajko i masło. Rękami lub mikserem o końcówce haka zagnieść ciasto. Ciastem wylepić formę, nakłuć widelcem, po czym włożyć je do lodówki na mniej więcej 30 minut by się schłodziło.
Kruszonka - z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce.
Śliwki - umyć i wypestkować.
Ciasto w formie posmarować dżemem, a następnie wyłożyć na nim połówki śliwek. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 360F. Piec około 25-30 minut. Lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Podawać samo lub z lodami waniliowymi.

No comments:
Post a Comment