October 04, 2016

Zupa-krem z cukinii po raz drugi

Zupy kremy są - według mnie - świetnym dodatkiem do lunchu. Rozgrzewają i wypełniają, dając energię na resztę dnia. Zupę z cukinii zaś jadałam już wcześniej, ale nie w takiej wersji. Ta jest - rzec by można - ekspresowa do zrobienia i mocno czosnkowa, co bardzo podnosi jej walory smakowe. Nie jest też zmiksowana na całkowicie kremową  papkę, co wcale nie przeszkadza, a wręcz dodaje jej uroku. Zupa idealnie nadaje się do przygotowania w wersji dla wegetarian czy wegan - śmiało można pominąć lub zastąpić wszelkie dodatki pochodzenia zwierzęcego, takie jak wywar czy śmietanę.


900 g cukinii w różnych kolorach
5 ząbków czosnku
2 łyżki oleju
1000 ml bulionu lub wody
2 łyżki kwaśnej śmietany
sok z 1 cytryny lub limonki
sól
pieprz

Na oleju podsmażyć lekko czosnek, uważając, by się nie przypalił. Dodać umytą i pokrojoną w plastry lub po prostu mniejsze kawałki cukinię. Zalać bulionem lub wodą i dusić ok. 15 minut. Dodać śmietanę, po czym wszystko krótko miksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny lub limonki. Podawać samą lub z grzankami lub groszkiem ptysiowym. 







Print Friendly and PDF