Przepisy potraw, które lubię przygotowywać. I nie tylko.
October 04, 2016
Zupa-krem z cukinii po raz drugi
Zupy kremy są - według mnie - świetnym dodatkiem do lunchu. Rozgrzewają i wypełniają, dając energię na resztę dnia. Zupę z cukinii zaś jadałam już wcześniej, ale nie w takiej wersji. Ta jest - rzec by można - ekspresowa do zrobienia i mocno czosnkowa, co bardzo podnosi jej walory smakowe. Nie jest też zmiksowana na całkowicie kremową papkę, co wcale nie przeszkadza, a wręcz dodaje jej uroku. Zupa idealnie nadaje się do przygotowania w wersji dla wegetarian czy wegan - śmiało można pominąć lub zastąpić wszelkie dodatki pochodzenia zwierzęcego, takie jak wywar czy śmietanę. 900 g cukinii w różnych kolorach 5 ząbków czosnku 2 łyżki oleju 1000 ml bulionu lub wody 2 łyżki kwaśnej śmietany sok z 1 cytryny lub limonki sól pieprz Na oleju podsmażyć lekko czosnek, uważając, by się nie przypalił. Dodać umytą i pokrojoną w plastry lub po prostu mniejsze kawałki cukinię. Zalać bulionem lub wodą i dusić ok. 15 minut. Dodać śmietanę, po czym wszystko krótko miksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny lub limonki. Podawać samą lub z grzankami lub groszkiem ptysiowym.