Grzańce przygotowuję w imbryczku, który stawiam na podgrzewaczu do herbaty. Pozawalam im dobrze zaparzyć się - przynajmniej 10 minut - zanim podaję do picia. Słodzę bardzo ostrożnie, gdyż naturalny cukier z owoców często wytarcza. Jeśli używam cukru lub miodu, wówczas dodaję go do imbryczka.
Grzaniec 1
2 plasterki suszonych jabłek
4-5 plasterków suszonych bananów
4 plasterki suszonych truskawek
1 plasterek suszonego ananasa
1 cm kory cynamonu
1 łyżeczka suszonych kwiatów hibiskusa lub dobrej jakości herbatka z hibiskusa w torebce
250 ml wody
miód lub cukier demerera do smaku
Wszystkie składniki wrzucić do kubeczka i zalać wrzątkiem. Nakryć spodeczkiem i pozwolić się zaparzyć. W razie potrzeby dosłodzić miodem lub cukrem.
Grzaniec 2
2 plasterki suszonych jabłek
4 plasterki suszonych truskawek
1 plasterek suszonej pomarańczy
3-4 listki lippii trójlistnej/werbeny cytrynowej (lemon verbena/Aloysia citrodora)
1 łyżeczka suszonych kwiatów hibiskusa lub dobrej jakości herbatka z hibiskusa w torebce
250 ml wody
miód lub cukier demerera do smaku
Wszystkie składniki wrzucić do kubeczka i zalać wrzątkiem. Nakryć spodeczkiem i pozwolić się zaparzyć. W razie potrzeby dosłodzić miodem lub cukrem.
Grzaniec 3
2 plasterki suszonych jabłek
4-5 plasterków suszonych bananów
4 plasterki suszonych truskawek
1 plasterek suszonego ananasa
1 łyżeczka przyprawy do grzańca (cynamon, goździki, skórka pomarańczowa, ziele angielskie)
1 łyżeczka suszonych kwiatów hibiskusa lub dobrej jakości herbatka z hibiskusa w torebce
250 ml wody
miód lub cukier demerera do smaku
Wszystkie składniki wrzucić do kubeczka i zalać wrzątkiem. Nakryć spodeczkiem i pozwolić się zaparzyć. W razie potrzeby dosłodzić miodem lub cukrem.
Grzaniec 4
2 plasterki suszonych jabłek
4 plasterki suszonych truskawek
1 plasterek suszonej pomarańczy
1 łyżeczka przyprawy do grzańca (cynamon, goździki, skórka pomarańczowa, ziele angielskie)
1 łyżeczka suszonych kwiatów hibiskusa lub dobrej jakości herbatka z hibiskusa w torebce
250 ml wody
miód lub cukier demerera do smaku
Wszystkie składniki wrzucić do kubeczka i zalać wrzątkiem. Nakryć spodeczkiem i pozwolić się zaparzyć. W razie potrzeby dosłodzić miodem lub cukrem.
No comments:
Post a Comment