November 26, 2016

Łopatka duszona w cebuli i czosnku

Kolejne danie na leniwy dzień, gdy chcemy zjeść domowy obiad, a nie bardzo nam się chce przy nim napracować. Samo mięso jest bardzo prosto doprawione - solą, pieprzem i papryką, a także sporą ilością cebuli i czosnku. W naszym domu mięso to zrobiło furorę podane wraz z kartoflami pieczonymi z oscypkiem lub parmezanem




900 g wieprzowiny (chudej łopatki lub karkówki)
3-4 duże cebule
20 ząbków czosnku
olej do smażenia
1 szklanka wody
sól
pieprz
papryka

Mięso umyć i obkroić z tłuszczyków. Pokroić na dość grube plastry, posypać przyprawami i zostawić na ok. 60 min. Cebulę pokroić  na pół talarki, a czosnek na plasterki. 

Na patelni rozgrzać tłuszcz. Mięso smażyć z obu stron, tak by dobrze się zarumieniło. Usmażone kawałki wkładać do naczynia żaroodpornego lub glinianego, w którym będziemy je piec. Odstawić w ciepłe miejsce. 

Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa podsmażyć cebulę aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć jeszcze ok. 1 minut, po czym zalać całość wodą. Doprowadzić do wrzenia; wytworzonym sosem cebulowym zalać obsmażone mięso, przygotowane w naczyniu żaroodpornym. Nakryć przykrywką lub folią aluminiową i piec ok. 1-1.5 godziny w piekarniku nagrzanym do 375 F/ 185 C. 







Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment