Jej zaletą jest łatwość w odgrzewaniu. Mam swoją wypróbowaną metodę, stosowaną na pizzy. Kawałki zapiekanki czy pizzy zawijam w folię aluminiową i piekę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 400 F/200 C. Po ok. 10 minutach odgrzewana zapiekanka jest gotowa, gorąca, ale nie spalona czy przepieczona.
3 papryki w różnych kolorach
500 g kurczaka - piersi lub udka
1 czerwona cebula
4-5 ząbków czosnku
20 pomidorków koktajlowych
4 gałązki drobnego szczypiorku dymki (green onions) lub zwykłego szczypiorku
2 szklanki startego sera - użyłam mieszanki meksykańskiej
1/2 łyżki papryki w proszku
1/2 - 1 łyżeczka pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oleju, oliwy z oliwek lub awokado
5 placków do tortilli
Kurczaka umyć, oczyścić z błonek i tłuszczu, a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę. Cebulę poszatkować na drobną kostkę, a paprykę na paseczki, a następnie na półpaseczki lub w grubszą kostkę. Pomidorki przekroić na pół. Na oliwie lub oleju podsmażyć cebulę, aż do jej zeszklenia się. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Następnie dodać kurczaka i obsmażać go ze wszystkich stron. Do kurczaka dołożyć paprykę i przyprawy. Dusić pod przykrywką ok. 5-7 minut.

No comments:
Post a Comment