Jest to jedno z tych dań, które znacznie gorzej się prezentuje niż smakuje. Zapiekanka ta jest naprawdę pyszna i łatwa w przygotowaniu, ale niewątpliwie po rozkrojeniu rozpada się i nie wygląda nadzbyt ciekawie. Mimo to, na pewno posmakuje każdemu, kto lubi kuchnię meksykańską, gdyż smak placków tortilla, a także dodanych przypraw, sprawia, że nabiera ona meksykańskiego charakteru.
Jej zaletą jest łatwość w odgrzewaniu. Mam swoją wypróbowaną metodę, stosowaną na pizzy. Kawałki zapiekanki czy pizzy zawijam w folię aluminiową i piekę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 400 F/200 C. Po ok. 10 minutach odgrzewana zapiekanka jest gotowa, gorąca, ale nie spalona czy przepieczona.
3 papryki w różnych kolorach
500 g kurczaka - piersi lub udka
1 czerwona cebula
4-5 ząbków czosnku
20 pomidorków koktajlowych
4 gałązki drobnego szczypiorku dymki (green onions) lub zwykłego szczypiorku
2 szklanki startego sera - użyłam mieszanki meksykańskiej
1/2 łyżki papryki w proszku
1/2 - 1 łyżeczka pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oleju, oliwy z oliwek lub awokado
5 placków do tortilli
Kurczaka umyć, oczyścić z błonek i tłuszczu, a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę. Cebulę poszatkować na drobną kostkę, a paprykę na paseczki, a następnie na półpaseczki lub w grubszą kostkę. Pomidorki przekroić na pół. Na oliwie lub oleju podsmażyć cebulę, aż do jej zeszklenia się. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Następnie dodać kurczaka i obsmażać go ze wszystkich stron. Do kurczaka dołożyć paprykę i przyprawy. Dusić pod przykrywką ok. 5-7 minut.
W lekko natłuszczonej tortownicy ułożyć placki tortilli - najpierw 4 brzegowe, tak by każdy częściowo zakrywał dno, zachodził lekko na drugi i wystawał mniej więcej połową ponad ramę tortownicy. Piątym plackiem wyłożyć dno zapiekanki. Posypać go równomiernie 1/3 sera, a na ser wyłożyć połowę nadzienia mięsno-paprykowego. Posypać połową pomidorków i posiekanej dymki lub szczypiorku. Posypać kolejną warstwę 1/3 sera, a następnie nadzieniem mięsnym, pomidorkami i szczypiorkiem. Na wierzchu wysypać pozostały ser. Placki zawinąć tak, by nie widać było nadzienia. Wsyawić do piekarnika, nagrzanego do temperatury. 380 F/190 C i piec ok. 30 minut, aż placki się zabrązowią. Wyjąć i zostawić na 5 minut do lekkiego ostygnięcia. Ostrym nożem pokroić na kawałki.
No comments:
Post a Comment