Przepisy potraw, które lubię przygotowywać. I nie tylko.
August 09, 2017
Ekspresowy chłodnik na upalne dni
W takie upały jak w tym roku panują w wielu zakątkach, myśl o włączeniu palnika i gotowaniu obiadu zniechęca nas całkowicie do działalności w kuchni. Tymczasem nawet w upały trzeba coś zjeść. I stąd pomysł na ekspresowy chłodnik, nie wymagający zbyt dużego nakładu pracy. Rzec by można idealny na takie upalne, leniwe. A że w chłodniku przeszkadzał mi zawsze nadmiar botwinki, to ten jest idealny.
1 opakowanie (1000 ml) gotowego barszczu (Krakus) lub 1 l kwasu buraczanego na barszcz 2-3 rzodkiewki 2-3 świeże ogórki siekany drobno koperek (ja lubię dużo) 1 l kefiru jajka na twardo Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki obrać i pokroić na ćwiartki (wzdłuż), a następnie na plasterki. Wymieszać z rzodkiewką barszczem i kefirem. Dodać posiekany koperek. Dobrze schłodzić. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.
No comments:
Post a Comment