1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
500 ml śmietany kremówki
100 g gorzkiej czekolady lub 3-4 łyżki dobrego kakao w proszku (naturalnego)
3 łyżki kawy rozpuszczalnej lub 1/3 bardzo mocno zaparzonej kawy naturalnej
Opcjonalnie - woda do rozpuszczenia kawy
Sos czekoladowy do ozdoby
Mleku skondensowane lekko podgrzewać. Wmieszać kakao/czekoladę oraz kawę rozpuszczalną. Jeśli wolimy, kawę można rozpuścić w minimalnej ilości wody, a dopiero potem dodać do mleka.
Ubić śmietanę mikserem, a następnie delikatnie wmieszać w nią porcjami mieszankę mleczno-kawowo-czekoladową.
Połowę masy przełożyć do miski lub formy do pieczenia wyłożonej papierem. Na wierzchu narysować wzorek z syropu czekoladowego. Wlać drugą połowę masy i ponownie udekorować esami-floresami z syropu. Dla uzyskania ciekawszego efektu, przy użyciu patyczka lub wykałaczki lekko rozmieszać wzorek. Miskę z lodami nakryć folią, po czym odstawić do zmrożenia na minimum 12 godzin ( a jeszcze lepiej na 24 godziny). Przy lodówce/zamrażarce postawić wartę, gdyż inaczej, po wyjęciu można znaleźć ślady paluszków na powierzni lodów osoby lub osób przeprowadzających kontrolę jakości towaru. 😉