Pulpeciki
450 g mięsa mielonego z indyka
4 łyżki bułki tarej
1 jajko
2-3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę lub drobno posiekane
sól
pieprz
Sos
700 g pomidorów (mogą być również z puszki)
4 ząbki czosnku
3/4 szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki oliwy do smażenia
woda
śmietana
sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka mielona
Wszystkie składniki na pulpeciki włożyć do miski i dobrze wyrobić. Z masy formować małe pulpeciki wielkości nieco większej niż orzech włoski.
Pomidory obrać ze skórki i pokroić. W rondlu rozgrzać oliwę i lekko na niej obsmażyć posiekany lub przepuszczony przez praskę czosnek, uważając by się nie spalił. Dodać pomidory i chwilę smażyć, a następnie zalać winem i dusić całość aż pomidory zmiękną. Zmiksować blenderem i dodać wody, tak by otrzymany sos miał mniej więcej konsystencję kremowej zupy pomidorowej. Dodać śmietnę. Doprawić do smaku przyprawami.
Na gorący sos wkładać porcjami pulpeciki. Gotować je pod przykryciem ok. 20 minut.
Od czasu kiedy odkryłam ten przepis, żadne inne pulpety nie goszczą na naszym stole. Przepyszne!!! Dzięki Aniu :)
ReplyDeleteBardzo się cieszę, że pulpeciki smakują!!! :)
ReplyDelete