November 05, 2018

Zupa-krem z dyni piżmowej (butternut squash) II

Zupa dyniowa to nie nowość w naszym domu. Zwykle rzeźbienie dyń na Halloween kończyło się tym, iż na obiad mieliśmy zupę dyniową, a reszta miąższu była zachowywana na zupę podawaną na obiad w dniu Święta Dziękczynienia. Tej jesieni zajadamy się zupą z dyni piżmowej (butternut squash). Choć w przeszłości ją robiłam, to w tej wersji wyjątkowo nam przypadła do gustu - jest delikatna, a zarazem sycąca i lekko rozgrzewająca. Idealna na jesienne obiady, kiedy to po upalnych dniach bez zup. Zdecydowanie zupa z dyni w tej wersji wybija się ponad wszelkie inne, pokazując, że to właśnie dynia piżmowa idealnie nadaje się na zupy.

Zupa ta może być przygotowana w wersji wegańskiej z użyciem samych warzyw lub wersji mięsnej, na wywarze z kurczaka lub innego delikatnego mięsa. Można ją podawać z grzankami lub z prażonymi pestkami dyni lub posiekanymi orzechami. Dodatkowo można ją zaostrzyć delikatnie posypując ostrą papryką. Można też podawać ją w wersji z kleksem śmietany 

1 dynia piżmowa - ok. 2 lb/ 900 g
pół pora
2 gałęzie selera
2 ząbki czosnku
2 cm korzenia imbiru
gałka muszkatołowa do smaku
sól do smaku
wywar z kurczaka lub woda *
1 łyżka oleju lub oliwy

Opcjonalnie - jedno kwaskowate jabłko typu Granny Smith i papryka w proszku

Do podania - grzanki, prażone pestki dyni, orzechy, posiekane na mniejsze kawałki, śmietana lub jogurt naturalny


W rondlu rozgrzać lekko oliwę/olej. Dodać pora pokrojonego w plasterki. Zeszklić, uważając by się nie spalił lub przyrumienił zbyt mocno.  Dodać pokrojonego na mniejsze kawałki selera wodą i czosnek. Zalać wszystko wodą lub wywarem z kurczaka. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować pod przykrywką ok. 15 minut, aż seler będzie miękki. Zmiksować blenderem na gładki krem. 

Dynię przekroić wzdłuż na pół i wyczyścić z nasion. Pokroić na mniejsze kawałki i obrać ze skórki. Włożyć do garnka, zalać wodą lub wywarem z kurczaka, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem ok. 10 minut - aż dynia zrobi się miękka. Pod koniec dodać obrane i wypestkowane jabłko, jeśli chcemy go użyć. Zmiksować blenderem na gładki krem i połączyć z kremem z warzyw. Zagotować. Doprawić solą i gałką muszkatołową. 

Przed podaniem można posypać delikatnie papryką w proszku - ostrą lub słodką. Podawać z grzankami, prażonymi pestkami z dyni lub siekanymi prażonymi orzechami, kleksem śmietany lub jogurtu.

* gęstość zupy regulować wywarem/wodą według własnego upodobania



Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment