Dzieci, widząc, że będziemy jeść homara, od razu skojarzyły go z filmem "Mikołajek", w którym mama bohatera miała serwować właśnie homara na kolację, na którą zaproszony był szef męża, pan Moucheboume wraz z żoną. Kolacja ta, pomimo wysiłków mamy, ale też i przez jej zdenerwowanie, skłonności do przesady i niezwracanie uwagi na to co się dzieje dookoła niej, zakończyła się gigant katastrofą - czyli dokładnie odwrotnie niż u nas. 😉
Homar - tym razem już bez katastrofy - pojawia się i w naszym ulubionym serialu Friends. Co prawda nie w kontekście jedzenia, no ale na tyle istotnie, by zaistnieć w najbardziej znanych powiedzonkach serialowych. Zainteresowanych zachęcam do obejrzenia i filmu Mikołaje, i serialu Friends (sezon 2, odcinek 14 wyjaśni sprawę homara), bo są zabawne, a głodnych do spróbowania homarów.
4 ogony homara (lobster tails)
1/2 szklanki rozpuszczonego masła
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
1/4 łyżeczki papryki
Do podania - cytryna i świeżo upieczone pieczywo czosnkowe
Piekarnik nastawić na funkcję broil - 550 F.
Rozpuszczone masło wymieszać z solą, pieprzem i papryką. Homara ułożyć na głębokiej blasze. Bardzo ostrym nożem lub nożycami kuchennymi ponacinać skorupę i odciągnąć ją na tyle by pokazało się mięso homara. Polać je masłem z przyprawam.
Blachę z homarami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10-15 minut. Gotowe homary można podawać w najróżniejszy sposób - ze świeżą bułką/bagietką, z pieczywem czosnkowym, z ryżem i szparagami lub innymi warzywami.
Homary przed pieczeniem |
Homary przed pieczeniem - widać obfite polanie masłem z przyprawami |
Upieczone homary |
Upieczone homary |
No comments:
Post a Comment