Początkowo sceptycznie odnosiłam się do dodawania ciasteczek, ale przyznaję, że bez nich nadzienie nie byłoby tak smaczne i tak zgrane smakowo z brzoskwiniami.
Tak przygotowane brzoskwinie można też podać z lodami waniliowymi.
4 brzoskwinie
50 g gorzkiej czekolady
6-8 ciasteczek amaretto
2 łyżki białego rumu
50 g gorzkiej czekolady
6-8 ciasteczek amaretto
2 łyżki białego rumu
Rozgrzać piekarnik do 390 F/180 C. Brzoskwinie umyć i przekroić na połówki. Wyjąć z nich pestki oraz nieco miąższu, a następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub matą silikonową.
Blachę z brzoskwiniami wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut. Gotowe brzoskwinie powinny być miękkie, a masa rozpuszczona.
Uwagi dodatkowe
- W filmiku nie ma dokładnych proporcji - te ustaliłam sama w trakcie przygotowywania deseru. Nie trzeba więc kurczowo się trzymać ich i można je nieco zmodyfikować pod swój smak, dodając na przykład ciut więcej ciasteczek lub czekolady.
- W filmiku, brzoskwinie wypełnione są nieco większą ilością nadzienia, przez co po upieczeniu całkowicie się ono rozlewa po całej brzoskwini. Nie chciałam jednak zbytnio przytłaczać nadzieniem smaku owocu mocnym smakiem czekolady i aromatycznych ciasteczek. Dla nas taka delikatna wersja była całkowicie satysfakcjonująca smakowo.
No comments:
Post a Comment