August 20, 2023

Brzoskwinie pieczone z czekoladą

Super prosty i bardzo letni przepis na brzoskwinie zapiekane z czekoladą i ciasteczkami amaretto. Przepis pochodzi z filmiku  Włoskiej Akademii Kulinarnej, zaprezentowanego na Instagramie. Jak zapewniał szef Emilliano Castagna  mówiący o sobie makaroniarz 😉 - super prosty i super łatwy. No i nie dało się odzobaczyć tego przepisu i zapomnieć takich zapewnień. I taki naprawdę jest ten przepis. A do tego smaczny, zwłaszcza, jeśli się lubi pieczone brzoskwinie. Oczywiście najsmaczniejszy jest na świeżo, gdy rozpływają się one w ustach, a całość kusi zapachami. 

Początkowo sceptycznie odnosiłam się do dodawania ciasteczek, ale przyznaję, że bez nich nadzienie nie byłoby tak smaczne i tak zgrane smakowo z brzoskwiniami. 

Tak przygotowane brzoskwinie można też podać z lodami waniliowymi. 


4 brzoskwinie
50 g gorzkiej czekolady
6-8 ciasteczek amaretto 
2 łyżki białego 
rumu

Rozgrzać piekarnik do 390 F/180 C. Brzoskwinie umyć i przekroić na połówki. Wyjąć z nich pestki oraz nieco miąższu, a następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub matą silikonową. 



Miąższ brzoskwiń drobno pokroić i przełożyć do miseczki. 



Dodać posiekaną drobno czekoladę i pokruszone ciasteczka. Dolać rum i wszystko dobrze wymieszać. 



Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić dołeczki w brzoskwiniach powstałe po wyjęciu pestek i części miąższu.
 

Blachę z brzoskwiniami wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut. Gotowe brzoskwinie powinny być miękkie, a masa rozpuszczona. 




Uwagi dodatkowe

  • W filmiku nie ma dokładnych proporcji - te ustaliłam sama w trakcie przygotowywania deseru. Nie trzeba więc kurczowo się trzymać ich i można je nieco zmodyfikować pod swój smak, dodając na przykład ciut więcej ciasteczek lub czekolady. 
  • W filmiku, brzoskwinie wypełnione są nieco większą ilością nadzienia, przez co po upieczeniu całkowicie się ono rozlewa po całej brzoskwini. Nie chciałam jednak zbytnio przytłaczać nadzieniem smaku owocu mocnym smakiem czekolady i aromatycznych ciasteczek. Dla nas taka delikatna wersja była całkowicie satysfakcjonująca smakowo. 

Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment