Od 2008 roku rogale świętomarcińskie są europejskim produktem regionalnym, chronionym geograficznie, a jego nazwa jak i receptura są zastrzeżone. Oznacza to, że rogale świętomarcińskie być wypiekane i sprzedawane tylko w Poznaniu. I to tłumaczy dlaczego w internecie znaleźć można wiele "oryginalnych przepisów" różniących się między sobą pewnymi szczegółami. Rogal świętomarciński posiada nawet swoje muzeum, które otwarto w kwietniu 2014 w kamienicy przy Starym Rynku 41, naprzeciwko Ratusza (wejście od Klasztornej). W Rogalowym Muzeum Poznania zwiedzający mogą podczas pokazu poznać sposób produkcji rogala według oryginalnej receptury. We wnętrzach zabytkowej kamienicy z widokiem na słynne poznańskie koziołki mogą również wziąć udział w lekcji gwary poznańskiej.
Tyle historii i ciekawostek wyczytanych tu i ówdzie. Rogale postanowiłam zrobić, mimo iż z lekka przerażała mnie perspektywa robienia ciasta listkowego. Ale, raz można! Udało się też zdobyć biały mak. Samo ciasto nie jest tak straszne do zrobienia, tyle że czasochłonne. A mak - jak to mak na tort czy makowiec. Mój przepis jest kombinacja iluś przepisów, bo nie mogłam się zdecydować, który lepszy. Efekt - naprawdę wart i pracy w nie włożonej, i grzechu obżarstwa. No i tych godzin ćwiczeń, by spalić nadmiar kalorii. ;)
Ciasto
2 szklanki mleka
1 lb/450 g masła - 1 pałka/113 g do ciasta, a pozostałe 3 pałki/340 g masła do przekładania w czasie wałkowania
7 szklanek mąki
2 jajka
6 łyżek cukru - najlepiej waniliowego z tego przepisu
szczypta soli
2 łyżki (24 g) suchych lub 48 g świeżych drożdży
Masa makowa
1.5 lb/ 600 g białego maku
5.5 oz/ 150 g migdałów obranych ze skórki
7 oz/200 g orzechów
4 łyżki skórki pomarańczowej
6 biszkoptów typu Lady Finger
1 pałka/110 g masła
0.5 lb/225 g cukru
0.5 lb/225 g miodu
2-3 jajka
1 jajko + 3 łyżki wody do posmarowania przed pieczeniem
Lukier
szklanka cukru pudru
sok z cytryny
wrząca woda
siekane migdały lub orzechy do posypania
WAŻNE: W dniu poprzedzającym pieczenie rogali przygotować ciasto i masę.
Mąkę, sól, cukier i drożdże wsypać do dużej miski. Dodać jajka. Zacząć wyrabiać - najlepiej mikserem podlewając ciepłym mlekiem, w którym rozpuszczonych zostało 8 łyżek masła (1 pałka). Z gotowego ciasta uformować prostokąt i włożyć do lodówki. Po ok. 30 minutach prostokąt rozwałkować tak by osiągnął mniej więcej rozmiary 60x30 cm. Na dwóch trzecich ułożyć pokrojone w plasterki masło, pamiętając by zostawić ok. 1 cm brzegu bez masła. Złożyć na trzy poczynając od strony bez masła, którą przykrywamy częścią z masłem. Po złożeniu w ten sposób powinniśmy uzyskać prostokąt ciasta przekładanego masłem - ciasto, masło, ciasto, masło, ciasto. Rozwałkować go do mniej więcej oryginalnych rozmiarów, ponownie złożyć na trzy, zawinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki. Proces ten powtórzyć łącznie trzykrotnie. Po ostatnim wałkowaniu odłożyć zawinięte w folię ciasto do lodówki na całą noc. W tym czasie ciasto wyraźnie powiększy swoje rozmiary, czyli urośnie.
Mak sparzyć, odcedzić na gęstym sitku, a gdy obcieknie z wody, przepuścić minimum dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. W czasie mielenia maku, dodać również bakalie i biszkopty. W garnku rozpuścić masło z miodem i cukrem. Dodać mak i całość mocno podgrzać, cały czas mieszając by nie dopuścić do przypalenia masy. Ostudzić masę, a następnie pojedynczo wbijać jajka, dobrze mieszając masę. Masa powinna być niezbyt luźna, choć umożliwiająca rozsmarowanie na rogalach. Gdyby taka nie była, dodać jeszcze jedno jajko, a gdyby już po dwóch jajkach osiągnęła taką konsystencję, nie dodawać wszystkich jaj.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki na mniej więcej 20-30 minut przed robieniem rogali. Rozwałkować na duży prostokąt cienkiego ciasta. Ja moją porcję podzieliłam na trzy części, a myślę, że można by było na cztery. Z każdego prostokąta wykrawać 10-12 trójkątów równoramiennych. Smarować każdy masą, zostawiając nieco czystego ciasta na brzegu i przy wierzchołku. Zaczynając od podstawy, zwijać ciasto tak, by wierzchołek znalazł się pod rogalem, dzięki czemu w pieczeniu rogal się nie rozejdzie. W wielu przepisach radzone jest lekkie nacięcie zawijanego rogala u podstawy - w połowie, a następnie lekkie rozsunięcie powstałych połówek by powstały różki. Robiłam obiema metodami i z obu wychodzą ładne rogale.
Gotowe rogale układać na wyłożonej papierem formie do pieczenia i zostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec przez ok. 20-25 minut, na złoty kolor w piekarniku w nagrzanym do 375F/180C. Lekko przestudzić na kratce, a następnie posmarować lukrem przygotowanym z cukru, wody i soku cytrynowego. Obsypać siekanymi orzechami lub migdałami.
2 szklanki mleka
1 lb/450 g masła - 1 pałka/113 g do ciasta, a pozostałe 3 pałki/340 g masła do przekładania w czasie wałkowania
7 szklanek mąki
2 jajka
6 łyżek cukru - najlepiej waniliowego z tego przepisu
szczypta soli
2 łyżki (24 g) suchych lub 48 g świeżych drożdży
Masa makowa
1.5 lb/ 600 g białego maku
5.5 oz/ 150 g migdałów obranych ze skórki
7 oz/200 g orzechów
4 łyżki skórki pomarańczowej
6 biszkoptów typu Lady Finger
1 pałka/110 g masła
0.5 lb/225 g cukru
0.5 lb/225 g miodu
2-3 jajka
1 jajko + 3 łyżki wody do posmarowania przed pieczeniem
Lukier
szklanka cukru pudru
sok z cytryny
wrząca woda
siekane migdały lub orzechy do posypania
WAŻNE: W dniu poprzedzającym pieczenie rogali przygotować ciasto i masę.
Mąkę, sól, cukier i drożdże wsypać do dużej miski. Dodać jajka. Zacząć wyrabiać - najlepiej mikserem podlewając ciepłym mlekiem, w którym rozpuszczonych zostało 8 łyżek masła (1 pałka). Z gotowego ciasta uformować prostokąt i włożyć do lodówki. Po ok. 30 minutach prostokąt rozwałkować tak by osiągnął mniej więcej rozmiary 60x30 cm. Na dwóch trzecich ułożyć pokrojone w plasterki masło, pamiętając by zostawić ok. 1 cm brzegu bez masła. Złożyć na trzy poczynając od strony bez masła, którą przykrywamy częścią z masłem. Po złożeniu w ten sposób powinniśmy uzyskać prostokąt ciasta przekładanego masłem - ciasto, masło, ciasto, masło, ciasto. Rozwałkować go do mniej więcej oryginalnych rozmiarów, ponownie złożyć na trzy, zawinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki. Proces ten powtórzyć łącznie trzykrotnie. Po ostatnim wałkowaniu odłożyć zawinięte w folię ciasto do lodówki na całą noc. W tym czasie ciasto wyraźnie powiększy swoje rozmiary, czyli urośnie.
Mak sparzyć, odcedzić na gęstym sitku, a gdy obcieknie z wody, przepuścić minimum dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. W czasie mielenia maku, dodać również bakalie i biszkopty. W garnku rozpuścić masło z miodem i cukrem. Dodać mak i całość mocno podgrzać, cały czas mieszając by nie dopuścić do przypalenia masy. Ostudzić masę, a następnie pojedynczo wbijać jajka, dobrze mieszając masę. Masa powinna być niezbyt luźna, choć umożliwiająca rozsmarowanie na rogalach. Gdyby taka nie była, dodać jeszcze jedno jajko, a gdyby już po dwóch jajkach osiągnęła taką konsystencję, nie dodawać wszystkich jaj.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki na mniej więcej 20-30 minut przed robieniem rogali. Rozwałkować na duży prostokąt cienkiego ciasta. Ja moją porcję podzieliłam na trzy części, a myślę, że można by było na cztery. Z każdego prostokąta wykrawać 10-12 trójkątów równoramiennych. Smarować każdy masą, zostawiając nieco czystego ciasta na brzegu i przy wierzchołku. Zaczynając od podstawy, zwijać ciasto tak, by wierzchołek znalazł się pod rogalem, dzięki czemu w pieczeniu rogal się nie rozejdzie. W wielu przepisach radzone jest lekkie nacięcie zawijanego rogala u podstawy - w połowie, a następnie lekkie rozsunięcie powstałych połówek by powstały różki. Robiłam obiema metodami i z obu wychodzą ładne rogale.
Gotowe rogale układać na wyłożonej papierem formie do pieczenia i zostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec przez ok. 20-25 minut, na złoty kolor w piekarniku w nagrzanym do 375F/180C. Lekko przestudzić na kratce, a następnie posmarować lukrem przygotowanym z cukru, wody i soku cytrynowego. Obsypać siekanymi orzechami lub migdałami.
Źródło - Rogale Świętomarcińskie i Rogale marcińskie z moimi modyfikacjami na podstawie innych przepisów
Mniam, mniam! Świetny przepis! :)
ReplyDelete